Hyvät ja huonot kenkävalinnat | Kapeat kärjet ja korkeat korot | Jalkaterapeutin mielipide

by Hanne Saarinen

in

Huonot kenkävalinnat kannattaa jättää tekemättä. Ja kerronpa miksi.

Julkaisin taannoin instagramissa stoorin, jossa oli kuvakaappaus Iltasanomien jutusta. Jutun aiheena oli kapeakärkisten kenkien paluu muotiin. Ajattelin, että kyseessä on oltava jonkin sortin halloween kepponen. Niin ei ilmeisesti kuitenkaan ollut. Jokatapauksessa kyseessä on jokaisen jalkaterapeutin ja jalkaparin painajainen. Ehkäpä maailman huonoin kenkävalinta. Sen verran kauhea painajainen, että ajattelin hieman perusteellisemmin täällä blogissa puretua asiaan.

Tässä siis muutama alaraaja-ammattilaisen peruste sille, miksi nämä ysärin hittikengät todellakin on syytä kaivaa kaapin perältä… mutta vain sitä varten, että polttaa ne roviolla.

Monet käyttävät liian pieniä ja liian kapeita kenkiä

Työssäni olen saanut huomata ja yleisesti onkin ymmärrettyä, että monet käyttävät liian pieniä kenkiä. Lisäisin vielä, että erityisesti liian kapeita kenkiä. Kärjestään liian kapeat kengät puristavat varpaat yhteen. Tämä aiheuttaa monia erilaisia jalkaongelmia. Ensimmäisenä tyypillisesti ilmaantuu rakkoja ja hiertymiä. Rakkojen ja hiertymien kohdille ajan saatossa muodostuu kovettumia ja känsiä.

Kuva: Saarikoski 2016. Terveyskirjasto Duodecim.

Varvasvälien hautumista, kynsiongelmia ja jalan rakenteellisia muutoksia

Jalat hikoilevat voimakkaammin kun varpaan rutistuvat ihan sumppuun keskenään. Tämä taas saa aikaan varvasvälien hautumista ja jopa jalkasientä. Lisää varvasväliasiaa täällä. Kärjestään liian lyhyet ja kapeat kengät aiheuttavat myös kynsiongelmia, jotka eivät ole kovin miellyttäviä. Esimerkiksi paksuuntuneita kynsiä, sisäänkasvaneita kynsiä ja kipuja kynsissä. Pitkään jatkuva käyttö tuo mukanaan jopa jalan rakenteellisia muutoksia. Esimerkiksi iso- ja pikkuvarpaan vaivasenluuta ja vasaravarpaita.

Korkea korko pahentaa asiaa entisestään

Kapeakärkiset kengät ovat useimmiten myös korkeakorkoisia. Nilkka koukistuu vähemmän liian korkean koron kanssa. Liiallinen korko saa myös aikaan akillesjänteen ja pohjelihasten lyhenemisen. Pohjelihaspumpun toiminnan heikennyttyä alkaa hiljalleen kehittyä myös laskimoiden vajaatoimintaa ja suonikohjuja. Korkean koron vaikutuksesta myös paine päkiän, alueella, kasvaa infernaalisesti.

Kuva: Saarikoski 2016. Terveyskirjasto Duodecim.

Korkea korko muuttaa myös kehon ylempien nivelien asentoa ja toimintaa. Koko kehon linjaus muuttuu epäedullisesti. Esimerkiksi polvet yliojentuvat ja lantio työntyy taakse. Kävelyn mallin ja polven kuormituksen muututtua kaveriksi saa pian polvikipuja. Myös polven nivelrikon riski lisääntyy. Jos tämä ei vielä riittänyt säikäyttämään, niin huomaathan, että lannenotko lisääntyy aiheuttaen selkävaivoja.

Kuva: Saarikoski 2016. Terveyskirjasto Duodecim.

Valitse kengät joista jalat pitävät

Siinä nyt muutama seikka, joka toivottavasti sai pohtimaan millaiset kengät valitset. Pukisitko sittenkin sellaiset kengät, joista jalat pitävät?

Iltasanomat haastatteli minua vielä jatkojuttuun, jossa kerron hyvän kengän ominaisuuksista. Jutussa on muutakin asiaa jalkaterveyden kohentamisesta. Suosittelen lukemaan. Jutun löydät täältä.

Varaa aika jalkaterapiaan

Epäiletkö huonojen jalkineiden aiheuttaneen sinulle jo muutoksia jalkoihin? Varaa aika jalkaterapiaan! Pohditaan yhdessä miten juuri Sinun kannattaa jalkaterveytesi eteen edetä.

Lähteet: Saarikoski, 2016. Terveyskirjasto Duodecim.