Edeltävä kirjoitukseni koski paljasjalkakenkiä. Niiden hyviä ja huonoja ominaisuuksia. Miten ne vaikuttavat jalkoihin. Kenelle niitä suosittelen, kenelle en ja miksi. Jutun pääset lukemaan täältä.
Nettiä selatessa huomaa, että monet jalkaterveyden ammattilaiset ympäri maailman jakautuvat joko paljasjalkakenkien puolestapuhujiin tai yksilöllisten tukipohjallisten puolestapuhujiin. Miten kuluttaja voi tässä viidakossa päättää kumpaan itse kallistua? Oletuksena on, että kuluttaja on ns. tavan tallaaja eikä hänellä ole yhtä kattavaa tietämystä alaraajojen toiminnasta kuin esimerkiksi jalkaterapeutilla.
Jalkaterapeutin tulee aina tutkia ja hoitaa asiakasta huomioiden asiakkaan yksilölliset tarpeet. Huolimatta siitä mitä hän myy, on hänen rehellisesti kerrottava asiakkaalle ammattiosaamiseensa perustuen, mikä on asiakkaan jaloille parasta.
Pureudun nyt jutun toisessa osassa kertomaan mitä yksilölliset tukipohjalliset ovat. Niiden hyviin ja ”huonoihin” puoliin. Miten voin alaraaja-ammattilaisena puhua sekä paljasjalkakenkien että yksilöllisten tukipohjallisten puolesta? Onhan kyseessä likimain toistensa ääripäät. Lue pidemmälle ja ota selvää
Yksilölliset tukipohjalliset
Tässä jutussa kerron yksilöllisten tukipohjallisten ominaisuuksista. Miksi toisille suosittelen niitä ja toisille en? Mitä tulee ottaa huomioon jos käyttää tukipohjallisia. On ne sitten yksilöllisesti teetettyjä tai ei.
Miten yksilölliset tukipohjalliset valmistetaan?
Yksilölliset tukipohjalliset valitaan ja/tai valmistetaan yksilöllisesti juuri Sinun jalkoihisi. Kanssasi keskustellaan jalkaongelmistasi. Minkä itse koet suurimmaksi ongelmaksi? Mitä odotat tukipohjallisilta? Jalkojesi rakennetta, kuormitusta, toimintaa, liikkuvuutta ihoa ja kynsiä sekä kävelyäsi ja/tai juoksuasi tutkitaan. Lisäksi jaloistasi otetaan jonkin sortin jäljennys. Näihin pohjautuen jalkaterapeutti suunnittelee ja valmistaa/teettää yksilölliset pohjalliset tai.
Yksilöllisiä tukipohjallisia hankkiessa älä koskaan tyydy vähempään. Vaadi, että jalkojesi toimintaa tutkitaan perusteellisesti. Varmista, että ymmärrät mikä ominaisuus pohjallisissa vaikuttaa juuri sinun jalkoihisi ja miten. Jalkaterapeutin tulee pystyä perustelemaan kaikki pohjallisiin liittyvät ratkaisut, joita hän tekee. Esimerkiksi materiaalin kovuus, kiilaukset, kevennykset, jalkaterän kaarien tuennat jne.
Valmispohjalliset yksilöllisin muutostöin
Nykyään on tarjolla erittäin laadukkaita valmispohjallisia. Kaikki laadukkaatkaan valmispohjalliset eivät kuitenkaan sovellu kaikille ja jalat harvoin jos koskaan ovat täysin symmetriset. Laadukkaisiin valmispohjallisiin pystyy kuitenkin tekemään yksilöllisiä muutostöitä, kuten pituuseron korotuksia ja kiilauksia.
Elementtipohjalliset
Jaloista otettava jäljennys lisää pohjallisten yksilöllisyyttä. Ei ole toista täysin samanlaista jalkaparia kuin juuri sinun jalkasi. Jäljennys voi olla esimerkiksi niin sanottu mustejalanjälki eli podotrack -jäljennös. Tämän avulla voidaan valmistaa elementtipohjalliset. Eli pohjalliset, jotka kasataan erilaisista elementeistä hiomalla niitä ja liimaamalla niitä pohjallisaihioon.
Kipsimuottipohjalliset
Jalan jäljennöksessä hyvin yleistä on, että jalka painetaan ns. vaahtolaatikkoon. Tämä vaahtoon jäänyt kuoppa jaloista saatetaan joko skannata tai täyttää kipsillä, jolloin saadaan kipsimuotti jalastasi ja pohjallinen muotoillaan kipsimuotin mukaan. Jo sekä vaahtoon että kipsiin voidaan tehdä tarvittavia muutoksia.
3D skannauksen avulla valmistetut pohjalliset
Tätä päivää jalkojen jäljennyksessä on erilaiset skannaukset. On sekä 2D että 3D skannauksia. Jalka laitetaan skannerin päälle, skanneri kuvaa ja kuva välittyy tietokoneohjelmaan.
3D skanneri ottaa samalla myös 2D kuvan, jossa näkyy esimerkiksi jalkaan merkatut alueet joihin halutaan tehdä kevennys. Tällainen paikka voi olla esimerkiksi kivulias känsä tai kovettuma tai jopa jalkahaava, jota ei pelkällä jalkaterän asennon korjaamisella saada kevenemään.
Pohjallinen suunnitellaan tietokoneohjelmalla skannatun kuvan mukaan. Ohjelmalla ns. imetään pohjallinen kiinni jalkapohjaan ja tehdään siihen ammattilaisen suunnittelemat muutokset, kuten kevennykset ja kiilaukset. Haluttu materiaali laitetaan isoon jyrsimeen joka jyrsii suunnitelman mukaisen pohjallisen. Koneen suorittaman jyrsimisen jälkeen on vielä reilusti käsityötä. Mattopuukko, erilaiset hiomakoneet, liimat, elementit ja päällysmateriaalit ym. ovat pohjallisten tekijöille perusjuttuja.
Yhtäkaikki pohjallinen on yksilöllinen silloin kun se on valmistettu yksilöllisesti Sinun jalkojesi mukaan. Olkoon menetelmä mikä tahansa. Ja pohjallinen on tukipohjallinen silloin kun pohjallinen tukee jalan optimaalista asentoa ja toimintaa.
Kenkien rooli tukipohjallisterapiassa
Pohjalliset yksin eivät tietenkään riitä. Kenkien rooli tukipohjallisterapiassa on varsin oleellinen.
Kenkien on oltava riittävän tilavat, sillä yksilölliset tukipohjalliset vievät kengästä aina tilaa. Parasta on, jos kengän oman pohjallisen saa otettua pois. Kengissä on hyvä olla myös nauhat tai tarrat, jotta niiden laajuutta pystyy säätelemään. Muita oleellisia kenkien ominaisuuksiin liittyviä seikkoja voit lukea täältä.
Tukipohjalliset jalkaterapian hoitomenetelmänä | Kenelle yksilölliset tukipohjalliset on tarkoitettu?
Tukipohjalliset ovat yksi jalkaterapian hoitomenetelmistä. Toisinaan kasvava nuori voi tarvita tukipohjalliset ohjaamaan jalkaterän ja nilkan asentoa. Toisinaan ikäihminen tarvitsee kuormitusta tasaavat pohjalliset väsyville jaloille. Ja kaikkea siltä väliltä. Nilkka voi taipua hieman liikaa sisään tai ulos. Voi olla liiallista pronaatiota tai supinaatiota, jota yritetään pohjallisten avulla helpottaa ym. Yksilölliset tukipohjalliset on tarkoitettu osaksi kokonaisvaltaista jalkaterapiaa hänelle kenellä on niille tarve. Tarve selviää alaraajatutkimuksissa ja pohjallistarvearviossa.
Jalkaterveyden ammattilaisella on vastuu ja velvollisuus kerto sinulle onko pohjallisista sinulle todellista hyötyä vai olisiko jokin toinen hoitokeino tehokkaampaa.
Diabeetikot, reumaatikot, asentovirheet… | Hoitomenetelmä toiminnallisten harjoitteiden ohelle
Erityisesti reumaatikot ja he diabeetikot, keillä on jaloissa myös rakenteellisia muutoksia hyötyvät yksilöllisistä tukipohjallista. Heidän kohdallaan jalkaterän kuormitusta tasataan siten, että vältetään kovettumien ja känsien muodostumista. Tämä on osa ennaltaehkäisevää hoitoa mm. jalkahaavojen muodostumisen varalta.
Tukipohjallinen ei ole koskaan ainut hoitomenetelmä. Toiminnalliset harjoitteet ovat äärettömän tärkeässä roolissa. Jalkaterapeutti ohjeistaa siis myös voimistelemaan tarvittavalla tavalla. Ja jos kyseessä on esimerkiksi kivuliaan känsän keventäminen, jalkaterapeutti myös poistaa känsän ja antaa ohjeita ihon hoitoon. Varmista, että saat ammattilaiselta kaiken tarvitsemasi tiedon.
Yksilöllisten tukipohjallisten ”huonot” puolet
Mielestäni oleellisin ”huono” puoli yksilöllisissä tukipohjallisissa on se, että ne useasti laiskistavat jalkaa. Jalka lepää pohjallisen päällä kauniissa asennossa tuettuna. Toiminnalliset harjoitteet siis aina osaksi pohjallisterapiaa! Haluammehan vahvistaa jalkoja ja saada ne itsenäisesti toimimaan mahdollisimman hyvin. Tavoitteena useimmiten on päästä pohjallisista myös eroon.
Yleispäteviä harjoitteita löydät instagram tilini kohokohdista.
Pohjallisissa voidaan myös mennä metsään mikäli alaraajatutkimuksia ja pohjallistarvearvioita ei ole tehty riittävän perusteellisesti. Toki yksi tietty ratkaisu pohjallisissa juuri sinun kohdallasikaan ei ole aina absoluuttinen totuus. Toinen ammattilainen voi tehdä hieman toisenlaisia ratkaisuja kuin toinen ja silti voidaan päästä ihan yhtä hyvään lopputulokseen.
Yksilöllisillä tukipohjallisilla tulisi aina olla sopivuus takuu. Pohjallisten valmistaja määrittelee takuu ajan.
Kontrolloi tukipohjallistarvetta | Pohjalliset eivät ole ikuiset
Yllä sanottuun perustuen suosittelen vahvasti kontrolloimaan tukipohjallistarvetta n. vuoden välein. Pohjalliskontrollissa pohjallisten toimivuutta varmistetaan. Tukipohjalliset eivät ole ikuiset, vaikka samoilla voi helposti kulkea vaikka kolmekin vuotta. Jalan rakenne ja asento voi kuitenkin muuttua vuosien mittaan. Erityisesti nuorten kohdalla asiaa on syytä kontrolloida säännöllisesti, jottei mennä ojasta allikkoon. Ajan pohjalliskontrolliin varaat täältä.