Autonominen neuropatia | Iho-oireita diabeetikon jaloissa | Kuiva iho ja halkeilevat kantapäät

by Hanne Saarinen

in

Oletko kenties joskus kuullut lääkärin tai hoitajan puhuvan autonomisesta neuropatiasta? Ehkäpä se on lukenut omakannassasi tai läheisesi terveystiedoissa, mutta et oikein täysin ymmärrä mistä on kyse?

Lue ns. yleistä asiaa Diabetes ja jalat -jutusta täältä.

Tahdosta riippumattoman hermoston toimintahäiriö

Autonomisella neuropatialla tarkoitetaan tahdosta riippumattoman hermoston toimintahäiriötä. Se on diabeteksen liitännäissairauksista yksi huonoiten tunnetuimpia. Pyrin nyt ”kansankielisesti” ja napakasti kertomaan, miten autonominen neuropatia vaikuttaa diabeetikon jalkoihin.

Autonomista neuropatiaa esiintyy enemmän kakkostyypin kuin ykköstyypin diabeteksessa. Tahdosta riippumaton hermosto säätelee mm. sydänlihaksen ja rauhasten toimintaa. Pitkäaikaisesti korkea verensokeri voi vaurioittaa näitä toimintoja sääteleviä hermostoja.

Autonomisen hermoston toimintahäiriöiden vaikutus jalkoihin | Iho kuivuu, hilseilee ja halkeilee

Autonomista neuropatiaa voidaan arvioida jalkaterien ulkonäön perusteella. Jalkaterät ovat autonomisessa neuropatiassa lämpimät ja punakat. Autonominen hermosto säätelee mm. hikirauhasten toimintaa. Alaraajoissa hikoilun puute ilmenee jalkapohjien ihon kuivumisena. Autonomisen hermoston vaurio myös heikentää verenkiertoa. Iho kuivuu, hilseilee ja halkeilee herkästi – erityisesti kantapäistä. Halkeamat voivat yltää verinahkaan asti ja tulehtua. Hermostoperäiset verenkierron muutokset altistavat jalkojen ihon huonosti paraneville haavoille.

Jalkaongelmien ennaltaehkäisy | Kosteuta ja suojaa ihoa

Autonomisen neuropatian aiheuttamia jalkaongelmia voi ennaltaehkäistä. Verensokerin pitäminen hyvällä tasolla on paras keino neuropatioiden ehkäisyyn. Jalkojen iho tulee pitää kosteutettuna ja joustavana päivittäisellä rasvauksella. Mahdollisten ihorikkojen suojaaminen on tärkeää. Tällä edistetään ihorikkojen mahdollisimman nopea paraneminen ja vältetään tulehtuminen. Säännölliset käynnit jalkaterapeutilla ovat osa ennaltaehkäisevää hoitoa. Ajan vastaanotolle varaat täältä.

Kuivat kantapäät, halkeamia kantapäissä.
Autonominen neuropatia aiheuttaa mm. kantapäiden kuivumista ja halkeilua.

Lähteet:

https://www.duodecimlehti.fi/duo70414

https://www.kaypahoito.fi/nix00792

https://terveysportti.mobi/kotisivut/uutismaailma.duodecimapi.uutisarkisto?p_arkisto=1&p_palsta=24&p_artikkeli=uux17164

https://www.terveyskyla.fi/diabetestalo/diabeteksen-lis%C3%A4sairaudet/diabetes-ja-hermosto/diabetes-ja-autonomisen-hermoston-vaurio/autonomisen-hermoston-vaurio-diabeteksessa

https://www.terveyskyla.fi/diabetestalo/diabeteksen-lis%C3%A4sairaudet/diabetes-ja-hermosto/diabetes-ja-autonomisen-hermoston-vaurio/hikoilun-h%C3%A4iri%C3%B6t-diabeteksessa

https://www.terveyskyla.fi/diabetestalo/diabeteksen-lis%C3%A4sairaudet/diabetes-ja-jalat/jalkaongelmille-altistavia-tekij%C3%B6it%C3%A4-diabeteksessa