Asiaa varpaiden välistä

by Hanne Saarinen

in

Yleensä, jos joku sanoo, että ”Nämä nyt on ihan varvasvälijuttuja” tarkoittaa hän sitä, että kyseiset asiat eivät ole kovin tärkeitä tai niillä ei ole niin merkitystä. Minä taas otan nämä varvasvälijutut hyvinkin vakavasti.

Iho varpaiden välissä

Varvasväleissä iho on huomattavasti ohuempaa kuin jalkapohjissa. Varvasvälit voivat olla hyvinkin tiiviit tai vastaavasti varsin ilmavat. Monet kärsivät varvasvälien hautumista. Hautuneessa varvasvälissä iho on maseroitunutta, eli vettynyttä ja vaaleaa. Varvasväli myös punoittaa. Kokemukseni mukaan useimmiten ensimmäisenä hautuu III-IV ja/tai IV-V varpaan väli. Varpaita on monen muotoisia ja useasti hautumista on myös varpaiden alla.

Hautuma pikkuvarpaiden välissä.

Kuva: iStock. TuelekZa

Pieni harmi varvasvälissä voivat johtaa isoihin ongelmiin

Varvasvälien hautumista ja ihon rikkoutumista aiheuttaa jatkuvasti kosteana olevat varvasvälit. Kosteus voi johtua hikoilusta, ahtaista varvasväleistä, varpaiden virheasennoista sekä liian pienistä ja kosteutta varastoivista sukista. Myös liian pienet ja hengittämättömät kengät aiheuttavat varvasvälien kostumista. Rikkoutunut varvasväli on tartuntaportti infektioille, joten varvasvälit on todellakin syytä pitää kuivina ja ehjinä! Hurjimmillaan varvasvälihautuma voi johtaa vaikkapa ruusuun tai diabeetikolla alaraajahaavaan ja jopa amputaatioon asti. Infektoitumisen lisäksi varvasvälihautumasta voi kehittyä jalkasieni.

Silsaa varvasvälissä.

Kuva: R. Suhonen. Käypähoito. Duodecim.

Miten varvasväleistä kuuluu huolehtia?

Jalat tulisi pestä päivittäin. Varvasvälien hautumisen ehkäisyn kannalta tärkeintä on pesun jälkeinen huolellinen kuivaus. Jokainen varvasväli tulee kuivata yksitellen pehmeällä pyyhkeellä tai vaikkapa talouspaperilla. Jalkoja rasvatessa varvasvälit tulee jättää ilman rasvaa, ellei sitten kyseessä ole lääkärin määräys ja jokin lääkevoide. Tämän lisäksi suosittelen ilmakylpyä eli ns. varpaiden tuuletusta.

Huomioi kengät ja sukat

Pelkkä kerran päivässä kuivaaminen ei välttämättä riitä. Varvasvälit on myös pidettävä kuivina. Kun joutuu olemaan pitkään kengät jalassa on syytä varmistaa, että kengissä on riittävästi tilaa sekä laajuus-, leveys- että pituussuunnassa. Kenkien materiaalin on hyvä olla hengittävää. Sukatkaan eivät saa olla liian pienet ja puristaa varpaita sumppuun vaan sopivan kokoiset ja sellaiset, jotka kuljettavat kosteuden pois iholta. Aivan huippuhyvät sukat varvasvälihautumien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn ovat varvassukat. Ne eristävät varpaat irti toisistaan ja estävät tehokkaasti ylimääräisen kosteuden muodostumista. Varvassukia löytyy ainakin isoimmista marketeista (Prismassa ainakin näin) sekä verkkokaupoista.

Värikkäät varvassukat

Kuva: Pixabay

Avuksi lampaanvilla

Varsin ymmärrettävää toki on, että kaikki eivät tykkää varvassukista. Ei haittaa, sillä lampaanvilla on myös erittäin tehokas apukeino varvasvälien kuivana pitämiseen. Lampaanvillaa otetaan noin sormenpaksuinen suiru ja kieputetaan puhtaisiin varvasväleihin joko S-muotoon tai E-muotoon. Ei koskaan 8 muotoon, sillä villa huovuttuu ja alkaa silloin kiristämään varpaissa. Villa tulisi vaihtaa ainakin muutaman päivän välein. Itse suosin E muotoon kieputusta (kuvan oikea jalka), sillä siten villa on myös jokaisen pienen varpaan alla.

Lampaanvillaa saat ostettua useimmilta jalkaterapeuteilta ja jalkojenhoitajilta sekä apteekeista.

Kuvat: Hanne Saarinen

Talkkia tai lääkepuuteria

Vielä vaihtoehtoisesti varvasväleihin voi laittaa hienojakoista talkkia hautumisen ennaltaehkäisyksi. Niin sanottua jalkatalkkia löytyy useimmilta jalkaterapeuteilta ja jalkojenhoitajilta sekä apteekeista, mutta aivan yhtä hyvin voi käyttää ns. vauvan talkkia, jota löytyy marketeista. Apteekista löytyy myös talkkimaista Daktarin-puuteria ihon sieni- ja hiivaihottumien hoitoon, jos tilanne on äitynyt jo pahemmaksi.

Iloisetvarpaat merkkinen jalkatalkki

Kuva: Hanne Saarinen

Apua jalkaterveyden ammattilaiselta

Näiden omahoito-ohjeiden lisäksi jalkojenhoidon asiantuntijat auttavat tässäkin asiassa juuri sinua yksilöllisesti. Mikäli varpaissasi on virheasentoja, jotka edesauttavat varvasvälien hautumista, voi jalkaterapeutti valmistaa sinulle yksilöllisiä varpaiden oikaisijoita, eli silikonivarvasortooseja. Jalkaterapeutti voi myös passiivisen mobilisaation avulla lisätä varpaiden liikkuvuutta ja vahvistaa jalkaterän lihaksia ohjeistamalla sinulle oikeanlaista jalkavoimistelua. Jalkaterän lihasten vahvistuminen vähentää jalkojen hikoilua, poistaa varpaiden virheasentoja ja tuulettaa varvasvälejä. Ajan jalkaterapiaan saat varattua täältä.

Kuva: Hanne Saarinen

LÄHTEET
Stolt & Saarikoski 2016. Terveyskirjasto. Duodecim.