Hallux valgus eli vaivaisenluu | Isovarpaan tyvinivelen virheasento

by Hanne Saarinen

in

Hallux valgus eli kansankielellä vaivaisenluu on varsin yleinen jalkaterän etuosan virheasento. Vaivaisenluulla siis tarkoitetaan ensimmäisen jalkapöytäluun siirtymistä sisäänpäin ja isovarpaan kääntymistä tyvinivelestä toisia varpaita kohti.

Kuva: Saarikoski, Stolt & Väyrynen. 2016. Terveet jalat. Terveyskirjasto Duodecim.

Vaivaisenluun monet aiheuttajat 

Vaivaisenluun aiheuttajia voi olla monia. 60-80%:sesti kyseessä on perinnöllinen rakenteellinen ominaisuus. Joissakin tapauksissa kantaluun virheasento ja kävely jalkaterät ulospäin altistaa vaivaisenluun muodostumiselle. Kävellessä jalkaterät voimakkaasti ulospäin askeleen viimeinen vaihe eli varvastyöntö tapahtuu isovarpaan syrjällä, joka provosoi vaivaisenluun muodostumista.

Vaivaisenluu useasti liittyy muihin jalkaterän etuosan ongelmiin, kuten esimerkiksi laskeutuneeseen päkiään tai vasaravarpaisiin. Merkittävin ulkoinen vaivaisenluun aiheuttaja on liian lyhyet ja kapeakärkiset kengät. Lue lisää huonoista kenkävalinnoista täältä.

Käsi pitelee kipeää naisen jalkaa, jossa vaivaisenluu virheasento. Taustalla liian kapeat mustat kengät.

Kuva: iStock

Vaivaisenluu aiheuttaa näkyviä ja tuntuvia oireita

Vaivaisenluun ensioireena on rasituskipu tyvinivelessä. Vääränlainen jalkine provosoi vaivaisenluuta, mutta virheasennon muodostumisen alkuvaiheessa varvas palautuu hyvään asentoon, kun kengän ottaa pois. Särky voi kuitenkin jatkua kenkien riisumisen jälkeenkin.

Usein jalkapöytäluun päähän kasvaa lisäluuta, joka näkyy ulkonevana kyhmynä. Virheasennon vuoksi isovarvasta liikuttavien lihasten toiminnot ovat epätasapainossa. Tämä kääntää isovarvasta entisestään pahempaan asentoon. Myös isovarpaan pitkä ojentajajänne saattaa virheasennon vuoksi kiristyä ja edelleen pahentaa tilannetta.

Kuva: Isovarpaan ojentajajänne. Hanne Saarinen

Vaivaisenluun hoitoon monia keinoja

On syy vaivaisenluun syntymiseen mikä tahansa, keinoja vaivan hoitoon on onneksi monia!

Ehdottomasti tärkeintä on jalkavoimistelu! Siihen kannattaa hakea ohjeet ja yksilöllinen opastus ammattilaiselta. Tässä opiskeluaikoinani tekemä video, josta vinkkiä näin ensihätään. Tämän lisäksi apuna voi käyttää yksilöllisesti valmistettua silikoniortoosia tai valmista geeli- tai silikonioikaisijaa, joita löytyy moneen lähtöön.

Myös kinesioteippaus rasituksen aikana ja yölasta levon aikana ovat varteenotettavia vaihtoehtoja. Näitä apuvälineitä saat ostettua apteekeista sekä useimmilta jalkaterapeuteilta. Jalkaterapeutilta saat aina yksilöllisen ohjeistuksen apuvälineiden käyttöön.

Särkyvaiheessa avainasemassa ovat kengät, joissa varvas saa olla suorana. Kipua ja mahdollista tulehdusta voi lievittää myös kylmäpakkauksella ja tarvittaessa tulehduskipulääkkeellä.

Vaikka vaivaisenluu ei olisi kipeä, kannattaa sitä siitä huolimatta hoitaa, jottei asento pahentuisi entisestään ja jotta nivelen toiminta pysyisi mahdollisimman pitkään mahdollisimman optimaalisena. Apua saat jalkaterveyden ammattilaiselta. Ajan jalkaterapiaan varaat täältä.

LÄHTEET:

https://www.terveyskirjasto.fi/tju00014