Känsä

by Hanne Saarinen

in

Känsä on tiivistä sarveismassaa eli kuollutta ihosolukkoa eli kovettumaa, joka paineen vaikutuksesta painuu (”kasvaa”) terveen ihopinnan alapuolelle eli sisäänpäin. Känsä ei kuitenkaan läheskään aina riko tervettä ihoa, vaan muodostaa ihon pinnalle kuopan. Kuoppa tosin on nähtävissä vasta kun kovettuma ja känsä on poistettu. Känsiä on tyypillisesti päkiässä, varpaiden nivelten päällä tai varvasvälissä. Siellä missä painetta on syystä tai toisesta enemmän. Varvasvälissä känsä on usein pehmeä.

Kuvat: Kovettumat ja känsät ennen ja jälkeen jalkaterapeutin käsittelyn. Hanne Saarinen.

Jos känsä on saanut rauhassa kasvaa pitkään se voi olla pohjaltaan hyvinkin epätasainen ja verisuonittunut. Silloin useasti känsää luullaan virheellisesti syyläksi. Känsä voi pehmytkudoksessa myös liikkua siten, ettei sen syvin kohta olekaan siinä kohtaa, mitä aluksi luulisi, vaan hieman sivulle. Ikään kuin se olisi vinossa. Känsän alle voi myös muodostua haava.

Känsä useasti kipeytyy, vaikkei sen alle olisikaan (vielä) muodostunut haavaa. Monet kuvaavat kipua sähköiskumaiseksi kivuksi, joka ilmenee kun esim. astuu juuri sopivasti kiven tms. päälle. Joskus känsä voi tuntua ihan joka askeleella ja silloin viimeistään asialle on tehtävä jotakin. Mieluusti tietysti jo ennen kuin kipua ilmenee.

Tärkeintä on selvittää känsän aiheuttaja. Onko jalassa jokin rakenteellinen poikkeama, asentovirhe, joka olisi hoidettavissa silikoniortoosien avulla ja jalkaterän lihaksia vahvistamalla? Vai johtuuko känsä kenties epäsopivista jalkineista? Jalkaterapeutti on oikea ammattilainen arvioimaan känsän syntyyn vaikuttavat tekijät. 

Kuvat: Kovettuma ja känsä ennen ja jälkeen jalkaterapeutin käsittelyn. Hanne Saarinen.

Känsän hoito

Känsän hoito alkaa aina aiheuttajan selvittämisestä ja sen eliminoimisesta. Känsä ei pysyvästi poistu, jos sen aiheuttajaan ei puututa. Jos tiedät mistä känsä johtuu, känsä on pieni, se ei aiheuta kipua ja olet perusterve, voi hoitaa känsää itse. Jos taas et ole varma mikä känsän on aiheuttanut, känsä on laaja tai se aiheuttaa kipua tai jos sinulla on jokin perussairaus, kuten esimerkiksi diabetes, nivelreuma tai psoriasis, käänny jalkaterapeutin puoleen.

Omahoidossa oleellisinta on poistaa känsän aiheuttaja

Itsehoidossakin oleellisinta on poistaa aiheuttaja. Jos känsä johtuu esimerkiksi käyttänyt liian pienistä kengistä, lopeta niiden käyttö välittömästi. Turvallisin keino känsän itsehoitoon on tehostettu rasvaus. Känsää tulee rasvata päivittäin pyörivin liikkein rasvaisella perusvoiteella. Känsää voi myös pehmittää jalkakylvyssä ja tämän jälkeen varovaisesti raspata esimerkiksi hohkakivellä kovettumaa pois känsän päältä. Liiallista raspausta tulee kuitenkin välttää. Joskus känsä tai osa siitä irtoaa kuin nappina jalkakylvyn jälkeen. 

Apteekeista on saatavilla myös erilaisia känsälaastareita. Useimmat känsälaastarit sisältävät syövyttäviä ainesosia, jotka kyllä tehokkaasti pehmittävät känsää, mutta tulee muistaa, että ne pehmittävät ja syövyttävät myös känsän vieressä olevaa tervettä ihoa. Tämän vuoksi en suosittele niiden käyttöä missään nimessä diabeetikoille, iäkkäille tai muille, joilla iho voi olla ohentunut tai tunto tai verenkierto heikentynyt. Turvallisin ”känsälaastari” on huoparengaslaastari, johon leikattu lovi. 

Huoparengas asetetaan känsän päälle siten, että känsä jää renkaan keskelle. Tämän ohjaa paineen pois känsältä. Renkaaseen tulee leikata lovi, jottei pehmytkudos ala ”pullottaa” reiästä. Huoparenkaat pysyvät toisinaan huonosti paikoillaan, jolloin kannattaa käyttää ihoystävällistä ihoteippiä apuna. 

Huoparenkaita, sakset ja ruskeaa ihoteippiä
Kuva: Huoparengaslaastareita paineen poistamiseen känsältä. Hanne Saarinen

Jalkaterapeutti poistaa känsän ja selvittää sen aiheuttajan

Ensisijaisesti jalkaterapeutti selvittää känsän aiheuttajan. Jos känsä aiheutuu jalkaterän rakenteellisista muutoksia, voidaan känsän uudelleen muodostumista ennaltaehkäistä ja hidastaa esimerkiksi toiminnallisilla harjoitteilla, silikoniortoosien avulla tai yksilöllisten tukipohjallisten avulla. Jalkaterapeutti voi myös tehdä akuuttiin vaivaan erilaisia väliaikaisia kevennyksiä esimerkiksi huovasta.

Kuvat: Huopakevennys. Hanne Saarinen.

Jalkaterapeutti poistaa känsän kokonaan, jos se on mahdollista. Känsä poistetaan siten ettei tervettä ihoa rikota. Poisto ei siis satu. Jos känsä on pohjastaan epätasainen, sen poisto kokonaan voi olla mahdotonta tai aiheuttaa tarpeetonta verenvuotoa. Silloin känsää poistetaan se mitä pystytään, keskitytään paineen poistamiseen känsältä ja varataan uusi aika, jolloin känsää poistetaan taas lisää jne. Käyntien välissä känsää tulee tietysti rasvata ahkerasti, jotta känsän uudelleen muodostuminen olisi mahdollisimman vähäistä ja känsä pysyisi pehmeänä.

Varaa rohkeasti aika jalkaterapiaan mikäli känsä askarruttaa. Känsä on syytä hoitaa pois heti kun sellaisen havaitsee, jottei siitä koidu ajansaatossa isompaa ongelmaa. Ajan jalkaterapiaan varaat täältä.


Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *