Kynnen irtoaminen alustastaan | Onykolyysi

by Hanne Ketola

in

Kynnen irtoaminen alustastaan on yleinen, mutta heikosti tutkittu vaiva, jossa kynsi irtoaa osittain tai kokonaan alustastaan. Surkastunut kynsi tai kynnen irtoaminen alustastaan ovat kansankielisesti ymmärrettävimmät termit. Lääketieteessä puhutaan onykolyysista (kun syytä kynnen irtoamiseen ei ole tiedossa) ja englanninkielisessä kirjallisuudessa vastaan tulee termi Disappearing Nail Bed (katova kynsipeti).

Rakkaalla lapsella monta nimeä siis tässäkin tapauksessa. Kynnen irtoaminen alustastaan voi tapahtua sormissa tai varpaissa ja näyttää usein huolestuttavalta. Mutta mistä tämä vaiva johtuu, onko se vaarallista ja miten sitä voi hoitaa?

Tässä artikkelissa käymme läpi kynnen irtoamisen yleisimmät syyt, hoitokeinot ja sen, milloin kannattaa hakeutua jalkaterapeutin tai lääkärin vastaanotolle.

Kynnen irtoamiseen voi olla monia syitä

Kynsihän voi irrota monesta eri syystä. Siihen voi kohdistua isku, esimerkiksi potku tuolin jalkaan, liian pienet kengät, pitkän matkan juoksu jne. Myös kynteen kohdistuvat infektiot kuten kynsisieni tai kynsivallintulehdukset voivat saada kynnen irtoamaan alustaan. Tässä artikkelissa keskityn nyt kuitenkin kynnen irtoamiseen ilman ilmeistä syytä pohjastaan eli kynsipedistä joko kärjestä käsin (onykolyysi) tai tyvestä käsin (onykomadeesi).

Kynnen irtoaminen voi alkaa täysin ilman kipua tai tulehdusta. Kynsi alkaa tällöin irrota kynnen kärjestä tai sivuilta ja edetä kohti kynnen tyveä. Usein irtoava osa kynnestä muuttuu valkoiseksi tai kellertäväksi, koska kynnen ja kynnen alustan väliin jää ilmaa. Vaikka kynnen irtoaminen ei yleensä aiheuta kipua, se voi silti tehdä kynnen hauraaksi ja altistaa tulehduksille.

Alla olevassa kuvassa näkyy, miten harmittomalta kynnen irtoaminen alustastaan voi aluksi näyttää.

Kuva: Raimo Suhonen. Duodecim.

Kynnen irtoaminen alustastaan on yleisempää naisilla ja on useimmiten aikuisten vaiva. Syy jää useimmiten tuntemattomaksi, mutta taustalla saattaa olla kynsien mekaanista rasitusta, kuten märkätyöhän, kynsivallien nyppimiseen tai kynsilakan ja kynsilakanpoistoaineen liialliseen käyttöön liittyen. Joskus kynnen irtoaminen alustastaan liittyy ihosairauksiin, kuten psoriaasiin tai punajäkälään. Taustalla voi olla myös jokin yleissairaus tai lääkitys.

Mitä kynnen irtoamisesta voi seurata?

Jos kynnen irtoamista alustastaan ei hoideta asianmukaisesti, kynsipeti voi epitelisoitua. Tämä tarkoittaa sitä, että kynsipedin tilalle kasvaa ihan normaalia ihoa, johon kynsi ei siis enää ota kiinni. Tällöin useimmiten koko varpaan pään muoto alkaa kärjestä kaventua.

Alla oleva kuva (ja tulevat kuvat) näyttää, miltä kynnen irtoaminen alustastaan varpaissa ajan myötä useasti näyttää.

Kuva: Podiatric dermatology October 2021.

Surkastunut kynsipeti voi aiheuttaa kipua

Kynnen kasvu monesti hidastuu ja kynsi paksuuntuu. Surkastunut kynsipeti voi kuitenkin aiheuttaa kynnen kasvun myötä myös kipua. Kynsi kun tahtoisi tyvestä käsin kasvaa täydellä leveydellään, mutta kärjessä ei enää ole sille tilaa. Useimmiten varpaan pään pehmytkudos, eli tämä epitelisoitunut kynsipeti, myös pullottaa kynnen edessä siten, että kasvava kynsi painaa siihen kivuliaasti.

Miten hoitaa alustastaan irronnutta kynttä? | Onykolyysin itsehoito

Kun kynnen irtoaminen alustastaan on alkuvaiheessa, tulee kynttä suojata ja edistää terveen kynnen kasvua mahdollisimman hyvin. Jälleen kerran riittävän tilavat jalkineet ovat avainasemassa. Jalkineista voit lukea lisää täältä. Jalkineiden varvastilan riittävä laajuus on äärettömän tärkeää. Kynsi ei saa kävellessä osua kenkään.

Terveen kynnen kasvua voi yrittää edistää jalkaterapeutiltasi tai apteekista saatavilla ulkoisilla hoitotuotteilla sekä lisäravinteilla. Keskustele lisäravinteiden käytöstä aina lääkärin tai farmaseutin kanssa.

Kynttä voit myös kevyesti teipata laastarilla, mutta varmista, ettei laastarin teippiosa ota kynteen kiinni. Näppärin suoja kynnelle on silikoninen varvastuppi, joita saat ostettua apteekista tai jalkaterapeutiltasi. Mikäli suojaat laastarilla tai silikonisella varvastupella, pidäthän huolen, ettei kynsi pääse vettymään. Liika kosteus irrottaa kynttä vain entistä enemmän.

Kynsivalleja, eli kynnen reunoja, tulee rasvata säännöllisesti, mieluiten päivittäin, rasvaisella perusvoiteella. Tämä auttaa kynsivalleja pysymään pehmeinä ja joustavina, jolloin iho väistyy paremmin kasvavan kynnen tieltä pois ja vältytään kynnen sisäänkasvamiselta. Sisäänkasvaneesta kynnestä voit lukea lisää täältä.

Mikäli kynnen kärjessä, varpaan päässä, pehmytkudos jo pullottaa ja kynsi painaa ikävästi, voit alla olevan kuvan mukaisesti teipaten venyttää pehmytkudosta pois kynnen edestä. Suosittelen käyttämään laastarin sijaan pehmeämpää ja paremmin muotoutuvaa haavateippiä.

Kuva: Podiatric dermatology. October 2021.

Jalkaterapeutin apu kynnen irtoamisen hoidossa

Kun kotikonstit on kaikki jo käytössä voidaan vielä ammattilaisen toimesta tehdä erilaisia hoitotoimenpiteitä. Kuten mainittu, näissä tapauksissa kynsi monesti paksuuntuu, joten kynttä on useimmiten syytä ohentaa. Tämä poistaa painetta kynnen kaikista reunoista. Jos kynsi kuitenkin meinaa kasvaa sisään, me ammattilaiset voimme laittaa kynnelle erilaisia kynnen oikaisijoita. Mikäli kynsi kasvaa kohtalaista vauhtia, on sitkeällä kynnen oikaisuhoidolla mahdollisuus vaikuttaa kynnen muotoon pysyvästi.

Kun kynsipeti on päässyt epitelisoitumaan, eli siihen on kasvanut ns. normaali iho, ei kynsi tule enää koskaan ottamaan siihen kiinni. Kynnen muotoon ja ulkonäköön voi kuitenkin vaikuttaa kynsiproteesin avulla. Kynsiproteesin laittamisesta tulee aina keskustella jalkaterapeutin kanssa. On hyvin yksilöllistä kannattaako proteesia laittaa vaiko ei. Proteesia ei tule myöskään pitää kynnellä jatkuvasti, vaan se tulee ammattilaisen puolesta poistaa ja antaa kynnen vahvistua ennen uuden proteesin asentamista.

Kuva: Kynsiproteesit isovarpaiden kynsissä. Hanne Saarinen.

Ajan jalkaterapiaan varaat täältä.

Lähteet:

Airola, Kristiina. 2025. Kynnen irtoaminen. Lääkärikirja Duodecim. WWW-dokumentti. Saatavissa: Kynnen irtoaminen – Terveyskirjasto [viitattu 9.2.2025].

Filisio, F., Busch, S., Wickramage D.J.H., Hill, R., Kabadi, S., Lordelo, C., Lordelo Van Pelt, C. & Vlahovic, T. C. 2021. Disappearing Nail Bed. Review of Etiology, Grading System, and Treatment Options. Podiatric Dermatology. October 2021. E-kirja.


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *