Kynsien paksuuntuminen | Paksuuntuneet kynnet | Paksut kynnet

by Hanne Saarinen

in

Paksuuntunut varpaankynsi kasvaa paksuna ja kovana. Varpaankynsien paksuuntumiseen on monia syitä. Kynsi voi paksuuntua ulkoisista tai sisäisistä syistä. Yleisimpiä paksuuntuneet kynnet ovat ikääntyneillä. Paksuuntunut kynsi on kellertävä ja samea.


Silloin kun kynnet ovat erittäin massiivisesti paksuuntuneet ja kasvaneet ikään kuin sarvimaisiksi, puhutaan torakynsistä, koukkukynsistä tai kotkankynsistä – kaikki nämä siis tarkoittavat samaa asiaa. Pihtikynnet/torvikynnet taas kaartuvat sivuilta kynnen pohjaa kohti aiheuttaen kipua ja kynnen sisään kasvamista. 

Paksuuntuneen kynnen oltua pitkään hoitamattomana, nousee useasti myös kynsipatja korkealle ja pitkälle. Silloin itsehoito on liki mahdotonta ja on syytä kääntyä ammattilaisen puoleen. Säännöllisellä hoidolla kynsipatja saadaan useimmiten madaltumaan. Tässä jutussa kerron tarkemmin mistä paksuuntuminen voi johtua ja mitä sille on tehtävissä.

Mistä kynsien paksuuntuminen johtuu? | Mitä kynnen paksuuntuminen voi aiheuttaa?

Kuten jo yllä mainitsin, kynsien paksuuntumiseen on sekä ulkoisia että sisäisiä syitä. Silloin kun kaikki kynnet paksuuntuvat on syy sisäinen. Sisäinen syy on esimerkiksi ikääntyminen, diabetes tai jokin ihosairaus, kuten psoriaasi. Kun vain yksi kynsi paksuuntuu syy on useimmiten ulkoinen. Ulkoisia syitä ovat kynteen kohdistuneet traumat (esineen putoaminen varpaille, tuolin jalan potkaiseminen…) tai liian pienet ja matalakärkiset kengät. Kengistä voit lukea lisää täältä. Myös kynsisieni aiheuttaa kynnen paksuuntumista omalla tavallaan. Kynsisienestä voit lukea lisää täältä

Paksuuntunut kynsi painaa kengässä tai ilman kenkääkin. Kynnen alle voi muodostua verenpurkaumia ja kynsi voi mustua. Kynnen alle voi muodostua jopa painehaava.  

Koukkukynsi | Kotkankynsi | Torakynsi

Tässä kynsimuutoksessa, puhuttakoon tästä eteenpäin vaikkapa torakynnestä, kynsilevy paksuuntuu, muuttuu kellertäväksi ja käyristyy koukkumaiseksi. Torakynnen syynä voi olla varpaiden huono verenkierto, mutta se voi olla seurausta myös kynnen/varpaan traumasta tai kynsien huonosta hoidosta. Torakynsi voi aiheuttaa kipua ja rikkoa viereisen varpaan ihon. Erityisesti vanhuksille diabeetikoille torakynnet ovat infektioiden ja painehaavojen riskitekijä. Diabeteksesta ja jalkaterveydestä voit lukea lisää täältä.

Pihtikynsi | Torvikynsi

Torvikynsi kaartuu sivuilta sisäänpäin aiheuttaen usein kipua ja kynsivallintulehduksen. Syynä torvikynnen muodostumiselle voi olla perinnöllinen taipumus, toistuva vamma (liian pienet kengät!) tai varpaiden huono verenkierto. Torvikynsien reunoja saadaan nostettua samoin konstein kuin muidenkin sisäänkasvaneiden kynsien reunoja. Sisäänkasvaneista kynsistä voit lukea lisää täältä.

Paksuuntuneiden kynsien hoito

Paksuuntuneiden kynsien omahoito on yleensä hankalaa. Etenkin vanhuksilla. Paksujen kynsien lyhentämiseen tarvitaan jykevät leikkurit. Kynsiä on syytä pehmittää ennen lyhentämistä esimerkiksi jalkakylvyssä tai leikata kynnet saunomisen jälkeen. Kynsiä voi myös itse ohentaa viilalla. Useasti se kuitenkin vie todella paljon aikaa ja on muutoinkin hankalaa. Silloin kannattaa suosiolla kääntyä jalkaterapeutin puoleen.

Paksuuntuneita kynsiä kannattaa rasvata. Se tekee kynnet joustavammiksi ja vähemmän lohkeileviksi leikatessa. Kynnen ja kynnen reunojen rasvaaminen myös ehkäisee kovettuman muodostumista kynnen reunoille ja vähentää kynnen sisäänkasvamisen ja kynsivallintulehduksen riskiä.

Paksuuntuneiden kynsien hoitoon kuuluu myös riittävän tilavien kenkien käyttö. Kengän kärjessä on oltava riittävästi tilaa sekä leveys-, pituus- että korkeussuunnassa. Kenkä ei saa myöskään olla liian löysä ja hölskyä jalassa.

Paksuuntuneiden kynsien hoito jalkaterapeutin vastaanotolla

Ammattilaisen suorittaman hoidon tavoitteena on pitää kynnet mahdollisimman ohuina, helpottaa omahoitoa, poistaa kipua sekä ohjata kynttä kasvamaan oikein. Jalkaterapeutin vastaanotolla selvitetään mahdollinen kynnen paksuuntumisen aiheuttaja, pohditaan miten siihen voisi puuttua ja ohennetaan paksuuntuneita kynsiä.

Ohennetut kynnet on helpompi itsekin lyhentää seuraavien kuukausien aikana. Mikäli kynnet taas uudestaan paksuuntuvat (kuten ne yleensä tekevät) kannattaa ne suosiolla ohennuttaa jalkaterapeutin vastaanotolla uudestaan. Säännölliset käynnit jalkaterapeutin vastaanotolla siis pitävät paksuuntuneet kynnet kurissa ja ehkäisevät infektioiden ja haavojen muodostumista. Tyypillisesti säännöllisen omahoidon tueksi riittä 2-4 jalkaterapiakäyntiä vuodessa. Kynsien kasvu- ja paksuuntumisvauhti on hyvin yksilöllistä. Ajan jalkaterapiaan varaat tästä.

Lähteet:

Airola 2022. Kynsimuutokset. Lääkärikirja Duodecim.

Airola 2022. Kynnen kasvuhäiriöt. Lääkärikirja Duodecim.

Stolt 2016. Paksuntuneen kynnen tunnistaminen ja hoito. Terveet jalat. Duodecim Terveyskirjasto.