Varvasortoosit | Silikoniortoosit | Silikonivarvasortoosit

by Hanne Saarinen

in

Yhtäkaikki – rakkaalla lapsella on monta nimeä, niinhän sitä sanotaan. Varvasortoosit ovat silikonista valmistettuja yksilöllisiä varpaiden tukia ja suojia, varpaiden asentojen korjaajia tai varvastäytteitä (proteeseja). Ne ovat päivittäin puettavia ja riisuttavia apuvälineitä. Varvasortooseja käytetään mm. vasaravarpaiden ja vaivasenluun oikaisuun sekä varvasvälikänsien hoitoon. Vaivasenluusta voit lukea enemmän täältä.

Varvasortoosit valmistetaan silikonista, joka on hygieeninen ja ihoystävällinen materiaali. Silikonimassat ovat kovuudeltaan erilaisia ja jalkaterapeutti valitsee aina asiakkaan mukaan sopivan kovuusluokan. 

Kuva: Erilaisia pieniä silikoniortooseja. Hanne Saarinen.

Silikonimassoja pystyy myös yhdistelemään. Yllä olevassa kuvassa alimmaisena on ns. nauhasilikonista valmistettu putki, johon on liitetty pehmeämpää silikonimassaa.

Kaksi silikonivarvasortoosia varpaiden välissä.

Kuva: Kaksi erilaista silikoniortoosia. Toinen oikaisemaan vaivasenluuta ja toinen ehkäisemään varvasvälikänsän muodostumista. Hanne Saarinen 

Varvasortoosin pukeminen

Yksilöllisesti muotoillut silikonivarvasortoosit ovat siitä hauskoja, että niitä ei saa istumaan paikoilleen väärin. Ne sopivat täydellisesti juuri siihen, mihin ne on muotoiltu – eivät kenenkään muun jalkaan eivätkä omaan toiseen jalkaasikaan.

Varvasortoosia käsitellään runko-osasta kiinni pitäen. Varpaiden välissä olevat osat voivat olla melko ohuita ja toisinaan helposti repeytyviä, mikäli silikoniin on jäänyt taitos tai ilmatasku. Tämän vuoksi silikonia puetaan aina sen vahvimmasta osasta kiinni pitäen. Haluammehan sen kestävän mahdollisimman pitkään hyvänä.

Jos varvasortoosi hiostaa tai se on vaikea pukea, voi sen käsitellä talkilla. Ihan tavallinen vauvan talkki käy.

Varvasortoosi oikaisemassa kakkosvarvas pois isovarpaan päältä.

Kuva: Varvasortoosi oikaisemaan II-varvas pois isovarpaan päältä. Hanne Saarinen.

Sukat ja kengät

Varvasortoosia pidetään sukan kanssa. Sukka auttaa ortoosia pysymään hyvin paikoillaan. Sukka ei kuitenkaan saa puristaa liikaa. Myös kengät on oltava sopivan kokoiset. Ortoosi toimii vain riittävän tilavissa kengissä, joissa on tarpeeksi kärkikorkeutta ja liikkumavaraa pituus- sekä leveyssuunnassa. Päivittäin käytettävät kengät tulisi muutenkin olla riittävän tilavat. Eli jos sinulla hyvät kengät on jo valmiiksi ei ortoosin vuoksi tarvitse kenkäostoksille lähteä. Kenkävalinnoista voit lukea lisää täältä.

Varvasortoosin käyttö

Varvasortoosia käytetään päivittäin. Käyttö aloitetaan asteittain pitoaikaa lisäten, jotta äkillinen asentomuutos ei aiheuttaisi särkyä tai epämiellyttäviä tuntemuksia. Parhaimman tehon saat kun käytät ortoosia liikkeessä. Silloin ortoosi ohjaa varpaidesi asentoa liikkeen ja rasituksen aikana. Lihakset aktivoituvat ja työskentelevät taas ”uudella”, terveemmällä tavalla!

Mikäli koet ortoosin käytön päivän aikana ja rasituksessa haasteellisena, voit pitää ortoosia alkuun vain öisin. Silloin nivel lempeästi tottuu uuteen asentoon. Yökäytössä on kuitenkin muistettava tarkkailla ihoa, jottei varvasvälit pääse hautumaan. Varvasväliasiaa lisää täältä.

Oikaisuvaikutus tehostuu varpaiden lihasharjoitteita tekemällä. Jalkaterapeutilta saat ohjeet oikeanlaisten liikkeiden tekemiseen.

Päivittäin on  syytä tarkkailla ihoon mahdollisesti syntyviä painaumajälkiä ja punoitusta. Ortoosin valmistanut jalkaterapeutti muokkaa ortoosia tarpeen mukaan siten, ettei ortoosin käytöstä synny ihorikkoja.  Rikkoutunutta ortoosia ei tule käyttää.

Kuva: Varvasortoosi oikaisemassa vaivasenluuta. Hanne Saarinen.

Varvasortoosin huoltaminen

Varvasortoosi pestään päivittäin käytön jälkeen haalealla, miedolla saippuavedellä tai pelkällä vedellä ja kuivataan huolellisesti. Ortoosista erittyvä öljy voi tahria vaatteita ja pintoja, joten se säilytetään erillisessä talkkia sisältävässä purkissa, viileässä ja suojassa auringolta. Oikein huollettuna ortoosi kestää käytössä vuosia.

Olen työssäni huomannut, että varvasortoosit ovat koirien suurta herkkua. Joten suosittelen pitämään ortoosin lemmikin ulottumattomissa.

Jalkaterapeutti määrittelee ortoosin tarpeen

Jos epäilet, että hyötyisit yksilöllisestä silikonivarvasortoosista, ota yhteyttä jalkaterapeuttiin. Jalkaterapeutti tutkii niveltesi liikkuvuudet, arvioi ortoosin tarpeen, valmistaa ortoosin ja ohjaa sen käytössä. Ajan jalkaterapiaan varaat tästä.

Kampaortoosi.

Kuva: Kampaortoosi kaikkien varpaiden väliin. Hanne Saarinen.


Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *