Nettiä selatessa olen tehnyt havainnon eri jalkaterveyden ammattilaisista ympäri maailman. On suorastaan fanaattisia paljasjalkakenkien puolestapuhujia. Heitä, keiden mielestä paljasjalkakengät ovat ainoa oikea ratkaisu jokaiselle jokaiseen jalkaongelmaan. Ja sitten on heitä, jotka myyvät yksilölliset tukipohjalliset jokaiselle asiakkaalle. Tarvitsevat he niitä tai eivät. Nämä väitteet nyt ovat hieman kärjistettyjä, mutta ymmärtänet pointin.
Ja sitten meitä (toivon mukaan valtaosa), ketkä yritämme liikkua jossakin siellä välimaastossa. Meitä, jotka huomioimme jokaisen asiakkaan yksilöllisen tarpeen.
Pureudun jutun ensimmäisessä osassa paljasjalkakenkien hyviin ja ”huonoihin” puoliin. Jutun toisessa osassa (jonka pääset lukemaan tästä) sama homma yksilöllisistä tukipohjallisista. Miten voin alaraaja-ammattilaisena puhua sekä paljasjalkakenkien että yksilöllisten tukipohjallisten puolesta? Onhan kyseessä likimain toistensa ääripäät. Lue pidemmälle ja ota selvää.
Paljasjalkakengät | Kävelyä paljain jaloin kengät jalassa
Paljasjalkakengät (engl. barefoot shoes), mukailevat paljain jaloin kävelyä. Paljasjalkakenkiä kuulee toisinaan kutsuttavan myös minimalistisiksi kengiksi. Paljasjalkakenkiä myydään nykyään jo isoissa marketeissa ja kenkäkaupoissa. Isoimmissa kaupungeissa on liikkeitä, jotka myyvät pelkkiä paljasjalkakenkiä. Netissä tarjontaa on jo pilvin pimein. Paljasjalkakengät suojaavat jalkaa mahdollisilta ulkoisilta vahingon aiheuttajilta. Teräviltä esineiltä, kosteudelta ja kylmyydeltä. Ne kuitenkin antavat jalkaterän ja varpaiden työskennellä kuin kenkiä ei olisi lainkaan jalassa. Miten tämä sitten on mahdollista?
Paljasjalkakenkien ominaisuudet | Ohut pohja, ei korkoa, leveä varvastila
Paljasjalkakengät ovat pohjastaan hyvin hyvin ohuet ja joka suuntaan joustavat ja taipuisat. Paljasjalkakengät saat kierrettyä rullalle ihan miten päin vaan. Pohja on kuitenkin sen verran vahva, ettei sitä terävät kivet yms. kovin helposti puhkaise. Toisin sanoen tunnet kyllä maaston vaihtelun, kivet, juurakot ja männyn kävyt, mutta ne eivät satuta jalkapohjaasi.
Ohuen pohjan lisäksi myös korko on olematon. Korkoa ei siis oikeasti ole ollenkaan. Paljasjalkakenkä on varpaista kantapäähän yhtä paksu pohjastaan. Tämän vuoksi pohjelihakset ja akillesjänne työskentelevät ja venyvät yhtä paljon kuin paljain jaloin kävellessä. Vrt. vaikkapa toiseen ääripäähän eli korkokenkään, jossa nilkka on ojennuksessa koko ajan. Korkokenkä-aiheesta voit lukea lisää täältä.
Paljasjalkakengissä on aina leveä varvastila. Tilaa on niin paljon, että jalkaterän etuosa ja varpaat mahtuvat leviämään luonnollisesti. Kokeilepa vaikka astua paljain jaloin kevyesti tennispallon päälle. Tai nouse vaikka varpaillesi niin huomaat miten jalkateräsi leviää. Niin sanottu normaali kenkä ei mahdollista jalkaterän etuosan leviämistä. Paljasjalkakenkä mahdollistaa.
Paljasjalkakenkiä on paljon saatavilla myös varrellisina. Tämä on meidän Suomen olosuhteisiin äärettömän hyvä asia. Varsi ei kuitenkaan tee juurikaan muuta kuin suojaa kosteudelta, kylmältä ja osumilta. Varsi on sen verran löysä, että se ei merkittävästi tue nilkkaa. Paljasjalkakenkä haastaa siis myös nilkkaa vahvistumaan.
Paljasjalkakengät tukevat jalan luonnollista toimintaa
Miksi nämä tämmöiset paljasjalkakengät sitten ovat jaloille hyväksi? Kengät on aikanaan keksitty syystä. Kenkämuoti on kuitenkin muokannut alkuperäistä tarkoitusperää. Pitkiin aikoihin läheskään kaikki kengät eivät ole olleet jaloille enää hyväksi.
Paljasjalkakengät tukevat jalan luonnollista, tervettä toimintaa. Paljasjalkakengät pakottavat jalat työskentelemään. Ne eivät anna jalan liikkeessä levätä ja laiskotella. Paljasjalkakenkä ei tee työtä – jalka tekee.
Kuvittelepa esimerkiksi ns. keinukenkä. Kenkä, jossa on melko paksu pohja ja kärjestä kaartuu ylöspäin. Työntääkö varpaat sinua eteenpäin askeltaessasi vai tapahtuuko työntö kengän myötä kuin itsestään?
Terveen jalan luonnollinen toiminta on jalalle ja koko keholle hyväksi. Alusta jolla useasti kävelemme, ei kuitenkaan ole aina kovin luonnollista. Esimerkiksi pitkään liian kovalla alustalla kävely paljasjalkakengillä, saattaa aiheuttaa jopa harmia. Ihmiskehoa ei ole suunniteltu asvalttiviidakkoon, vaikka se kovin mukautuvainen onkin. Siksi itse suosittelen käyttämään paljasjalkakenkiä vaihtelevilla, luonnollisilla alustoilla. Esimerkiksi pururadoilla ja metsäpoluilla. Pienet pyrähtelyt, kaupassakäynnit ja maltillisen pituiset työmatkat toki myös hyvä paljasjalkakenkäilyyn, mutta jos suunnittelet 10 km kävely- tai juoksulenkkiä asvaltilla… toivon vain, että sinulla on siitä jo kokemusta ja tiedät mitä teet.
Paljasjalkakengillä kävely mitä parhainta jalkavoimistelua
Me alaraaja-ammattilaiset jaksamme toitottaa toiminnallisten harjoitteiden eli jalkavoimistelun tärkeydestä. Paljasjalkakengillä kävely vaihtelevassa maastossa on mitä parhainta jalkavoimistelua. Sopii erittäin hyvin myös laiskoille ihmisille. Pienten lihasten ja nivelten voimistelu tapahtuu kuin itsestään. Jalka mukautuu vaihtelevaan alustaan, tuntee alustan vaihtelut uudella tavalla ja asentotuntoaistikin kehittyy. Sitä myöten tasapainokin paranee! Nivelet, jänteet ja lihakset kaikki vahvistuvat kuin itsestään kun ne pääsevät tekemään töitä! Jalkaterässä on 33 niveltä, joista monet perinteisissä kengissä passivoituvat ja laiskistuvat. Paljasjalkakengät laittavat ne kaikki töihin.
Aloita käyttö maltillisesti
Paljasjalkakenkäilyn aloittamisen ohjeistukset jakavat mielipiteitä. Minä ohjeistan aloittamaan käytön maltillisesti. Lyhyitä aikoja ja matkoja kerrallaan. Alustan on syytä olla asvalttia pehmeämpää ja mielellään hieman epätasaista. Anna kehon totutella ”uuteen” toimintaan ja tunteeseen. On sanomattakin selvää, että vähintäänkin lihasväsymystä jalkoihin melko varmasti tulee.
Virheasennot eivät ole paljasjalkakenkäilyn este
Maltti paljasjalkakenkäilyn aloittamisessa on valttia etenkin, jos jalkaterissäsi on virheasentoja. Virheasennot, kuten vaivaisenluut tai laskeutuneet kaarirakenteet eivät kuitenkaan estä paljasjalkakenkien käyttöä! Päinvastoin. Esimerkiksi paljasjalkakengän leveä varvastila ei purista vaivaisenluuta. Jalkaterän lihakset vahvistuvat paljasjalkakenkiä käyttäessä. Vahvat lihakset tukevat jalan optimaalista rakennetta ja toimintaa. Toisin sanoen saattavat jopa korjata jo syntyneitä virheasentoja.
Paljasjalkakengät eivät sovi kaikille
Yllä on nyt listattu paljon hyviä puolia ja syitä valita paljasjalkakengät. Paljasjalkakengät eivät siitä huolimatta sovi ihan kaikille. On otettava huomioon, että yllä puhun ns. terveistä jaloista.
Joskus ihmisillä kuitenkin on sellaisia jalkaongelmia, jotka eivät paljasjalkakengistä tykkää, vaikkei mitään varsinaista sairautta olisikaan. Esimerkiksi plantaarifaskiitti eli jalkapohjan jännekalvon rappeuma tai tulehdus. Plantaarifaskiitissa kipu paikallistuu useimmiten jänteen kiinnityskohtaan kantapään alle. Hoitona plantaarifaskiitissa on mm. riittävä iskunvaimennus, jota paljasjalkakengät eivät tarjoa. Plantaarifaskiitista lisää täällä (tulossa).
Jos sinulla on esimerkiksi diabetes tai nivelreuma, tulee paljasjalkakenkien hankintaa harkita tarkkaan. Diabeetikko tarvitsee kengiltä suojaa monella eri tavalla. Mahdollisesti kevennystä ja iskunvaimennusta, ennaltaehkäisemään kovettumien ja känsien syntymistä jne. Nivelreuma voi muuttaa jalkaterän nivelten asentoa ja toimintaa voimakkaastikin. Tässä kohtaa apuun tulevat yksilölliset tukipohjalliset.
Varaa aika jalkaterapiaan
Jalkaterapeutti on oikea ammattilainen arvioimaan hyvät kengät ja pohjalliset juuri Sinulle. Hän arvioi myös mahdollisen tarpeen yksilöllisille tukipohjallisille. Varaa aikasi jalkaterapiaan tästä.
Yksilölliset tukipohjalliset terapiamenetelmänä
Tästä päästäänkin jouhevasti tukipohjallisiin. Yksilöllisiä tukipohjallisia toisinaan suosittelen muillekin kuin diabeetikoille ja reumaatikoille. Yksilölliset tukipohjalliset ovat oiva keino jalan optimaalisen toiminnan tukemisessa. Ne ovat yksi jalkaterapian oleellinen terapiamenetelmä. Jatka siis lukemista osasta 2.