Paljasjalkakengät vs. tukipohjalliset, osa 2 | Tukipohjalliset

 

Edeltävä kirjoitukseni koski paljasjalkakenkiä. Niiden hyviä ja huonoja ominaisuuksia. Miten ne vaikuttavat jalkoihin. Kenelle niitä suosittelen, kenelle en ja miksi. Jutun pääset lukemaan täältä.

 

Nettiä selatessa huomaa, että monet jalkaterveyden ammattilaiset ympäri maailman jakautuvat joko paljasjalkakenkien puolestapuhujiin tai yksilöllisten tukipohjallisten puolestapuhujiin. Miten kuluttaja voi tässä viidakossa päättää kumpaan itse kallistua? Oletuksena on, että kuluttaja on ns. tavan tallaaja eikä hänellä ole yhtä kattavaa tietämystä alaraajojen toiminnasta kuin esimerkiksi jalkaterapeutilla.

 

Jalkaterapeutin tulee aina tutkia ja hoitaa asiakasta huomioiden asiakkaan yksilölliset tarpeet. Huolimatta siitä mitä hän myy, on hänen rehellisesti kerrottava asiakkaalle ammattiosaamiseensa perustuen, mikä on asiakkaan jaloille parasta.

 

Pureudun nyt jutun toisessa osassa kertomaan mitä yksilölliset tukipohjalliset ovat. Niiden hyviin ja "huonoihin" puoliin. Miten voin alaraaja-ammattilaisena puhua sekä paljasjalkakenkien että yksilöllisten tukipohjallisten puolesta? Onhan kyseessä likimain toistensa ääripäät. Lue pidemmälle ja ota selvää

 

Yksilölliset tukipohjalliset

 

Tässä jutussa kerron yksilöllisten tukipohjallisten ominaisuuksista. Miksi toisille suosittelen niitä ja toisille en? Mitä tulee ottaa huomioon jos käyttää tukipohjallisia. On ne sitten yksilöllisesti teetettyjä tai ei. 

 

Miten yksilölliset tukipohjalliset valmistetaan?

 

Yksilölliset tukipohjalliset valmistetaan yksilöllisesti juuri Sinun jalkoihisi. Kanssasi keskustellaan jalkaongelmistasi. Minkä itse koet suurimmaksi ongelmaksi? Mitä odotat tukipohjallisilta? Jalkojesi rakennetta, kuormitusta, toimintaa, liikkuvuutta ihoa ja kynsiä sekä kävelyäsi ja/tai juoksuasi tutkitaan. Lisäksi jaloistasi otetaan jonkin sortin jäljennys. Näihin pohjautuen jalkaterapeutti suunnittelee ja valmistaa/teettää yksilölliset pohjalliset. 

 

Yksilöllisiä tukipohjallisia hankkiessa älä koskaan tyydy vähempään. Vaadi, että jalkojesi toimintaa tutkitaan perusteellisesti. Varmista, että ymmärrät mikä ominaisuus pohjallisissa vaikuttaa juuri sinun jalkoihisi ja miten. Jalkaterapeutin tulee pystyä perustelemaan kaikki pohjallisiin liittyvät ratkaisut, joita hän tekee. Esimerkiksi materiaalin kovuus, kiilaukset, kevennykset, jalkaterän kaarien tuennat

jne.

 

Elementtipohjalliset

 

Jaloista otettava jäljennys lisää pohjallisten yksilöllisyyttä. Ei ole toista täysin samanlaista jalkaparia kuin juuri sinun jalkasi. Jäljennys voi olla "heikoimmillaan" niin sanottu mustejalanjälki eli podotrack -jäljennös. Tämän avulla voidaan valmistaa elementtipohjalliset. Eli pohjalliset, jotka kasataan erilaisista elementeistä hiomalla niitä ja liimaamalla niitä pohjallisaihioon.

 

Mustepainannekuva jalkapohjasta

Kuva: Podotrack painanne kuva jalasta. Hanne Saarinen

 

Elementtipohjalliset. Musta päälinen.

Kuva: Valmiit elementtipohjalliset. Hanne Saarinen

 

Kipsimuottipohjalliset

 

Jalan jäljennöksessä hyvin yleistä on, että jalka painetaan ns. vaahtolaatikkoon. Tämä vaahtoon jäänyt kuoppa jaloista saatetaan joko skannata tai täyttää kipsillä, jolloin saadaan kipsimuotti jalastasi ja pohjallinen muotoillaan kipsimuotin mukaan. Jo sekä vaahtoon että kipsiin voidaan tehdä tarvittavia muutoksia. 

 

Vaahtolaatikkojäljennökset jaloista.

Kuva: Vaahtolaatikko jäjennökset jaloista. Hanne Saarinen.

 

Kipsimuotit jaloista.

Kuva: Kipsimuotti jaloista. Hanne Saarinen

 

Kuva: Kipsimuotin päälle prässätyt pohjalliset, joihin lisätty pehmeämpää materiaalia etuosaan. Tämän jälkeen pohjallinen hiotaan muotoonsa ja päällystetään. Hanne Saarinen

 

3D skannauksen avulla valmistetut pohjalliset

 

Tätä päivää jalkojen jäljennyksessä on erilaiset skannaukset. On sekä 2D että 3D skannauksia. Jalka laitetaan skannerin päälle, skanneri kuvaa ja kuva välittyy tietokoneohjelmaan. 3D skannaus on tämän hetken luotettavin ja paras skannausmenetelmä. Sen avulla saadaan jalkapohjasta tarkimmat mitat. 

 

  

Kuva: 2D ja 3D muodon ero. Tech Differences.

 

 

3D skannauskuva jalkapohjasta. Sisäsivulta.

3D skannauskuva jalkapohjasta

3D skannauskuva jalkapohjasta.

Kuvat: 3D skannattu jalka. Hanne Saarinen.

 

3D skanneri ottaa samalla myös 2D kuvan, jossa näkyy esimerkiksi jalkaan merkatut alueet joihin halutaan tehdä kevennys. Tällainen paikka voi olla esimerkiksi kivulias känsä tai kovettuma tai jopa jalkahaava, jota ei pelkällä jalkaterän asennon korjaamisella saada kevenemään.

 

2D skannauskuva jalkapohjasta

Kuva: 2D kuva jalkapohjasta. Isovarpaan alapuolelle merkattu kohta, johon tehdään pohjalliseen kevennys. Hanne Saarinen.

 

Pohjallinen suunnitellaan tietokoneohjelmalla skannatun kuvan mukaan. Ohjelmalla ns. imetään pohjallinen kiinni jalkapohjaan ja tehdään siihen ammattilaisen suunnittelemat muutokset, kuten kevennykset ja kiilaukset. Haluttu materiaali laitetaan isoon jyrsimeen joka jyrsii suunnitelman mukaisen pohjallisen. Koneen suorittaman jyrsimisen jälkeen on vielä reilusti käsityötä. Mattopuukko, erilaiset hiomakoneet, liimat, elementit ja päällysmateriaalit ym. ovat pohjallisten tekijöille perusjuttuja.

 

Kone jyrsii valitusta materiaalista tietokoneohjelmalla suunnitellun pohjallisen

Kuva: Kone jyrsii valitusta materiaalista tietokoneohjelmalla suunnitellun pohjallisen. Hanne Saarinen.

 

Kuva: Jyrsimestä tullut pohjallispari. Tämän jälkeen kaikki on käsityötä. Hanne Saarinen.

 

Kuva: Pohjallisiin voidaan liimata erilaisia elementtejä, täyttää kevennys kuoppia yms. eri materiaaleista. Hanne Saarinen.

 

Kuva: Lopuksi pohjalliset päällystetään halutulla materiaalilla. Hanne Saarinen.

 

Kuva: 3D mallinnuksen avulla valimistetut pohjalliset, joissa toisessa pituuserokorotus. Hanne Saarinen.

 

Kuva: 3D mallinnuksen avulla valmistetut valmiit pohjalliset. Hanne Saarinen.

 

Yhtäkaikki pohjallinen on yksilöllinen silloin kun se on valmistettu yksilöllisesti Sinun jalkojesi mukaan. Olkoon menetelmä mikä tahansa. Ja pohjallinen on tukipohjallinen silloin kun pohjallinen tukee jalan optimaalista asentoa ja toimintaa.

 

Kenkien rooli tukipohjallisterapissa

 

Pohjalliset yksin eivät tietenkään riitä. Kenkien rooli tukipohjallisterapiassa on varsin oleellinen. Esimerkiksi lenkkareiden on syytä olla ns. neutraalit. Eli ei mitään pronaatiotuettuja lenkkareita. Pronaatiotuki on yksilöllisessä pohjallisessa, mikäli se on tarpeen. 

 

Kenkien on oltava myös riittävän tilavat, sillä yksilölliset tukipohjalliset vievät kengästä aina tilaa. Parasta on, jos kengän oman pohjallisen saa otettua pois. Kengissä on hyvä olla myös nauhat tai tarrat, jotta niiden laajuttaa pystyy säätelemään. Muita oleellisia kenkien ominaisuuksiin liittyviä seikkoja voit lukea täältä. 

 

Tukipohjalliset jalkaterapian hoitomenetelmänä | Kenelle yksilölliset tukipohjalliset on tarkoitettu?

 

Tukipohjalliset ovat yksi jalkaterapian hoitomenetelmistä. Toisinaan kasvava nuori voi tarvita tukipohjalliset ohjaamaan jalkaterän ja nilkan asentoa. Toisinaan ikäihminen tarvitsee kuormitusta tasaavat pohjalliset väsyville jaloille. Ja kaikkea siltä väliltä. Nilkka voi taipua hieman liikaa sisään tai ulos. Voi olla liiallista pronaatiota tai supinaatiota, jota yritetään pohjallisten avulla helpottaa ym. Yksilölliset tukipohjalliset on tarkoitettu osaksi kokonaisvaltaista jalkaterapiaa hänelle kenellä on niille tarve. Tarve selvii alaraajatutkimuksissa ja pohjallistarvearviossa. 

 

Jalkaterveyden ammattilaisella on vastuu ja velvollisuus kerto sinulle onko pohjallisista sinulle todellista hyötyä vai olisiko jokin toinen hoitokeino tehokkaampaa.

 

Diabeetikot, reumaatikot, asentovirheet... | Hoitomenetelmä toiminnallisten harjoitteiden ohelle

 

Erityisesti reumaatikot ja he diabeetikot, keillä on jaloissa myös rakenteellisia muutoksia hyötyvät yksilöllisistä tukipohjallista. Heidän kohdallaan jalkaterän kuormitusta tasataan siten, että vältetään kovettumien ja känsien muodostumista. Tämä on osa ennaltaehkäisevää hoitoa mm. jalkahaavojen muodostumisen varalta.

 

Tukipohjallinen ei ole koskaan ainut hoitomenetelmä. Toiminnalliset harjoitteet ovat äärettömän tärkeässä roolissa. Jalkaterapeutti ohjeistaa siis myös voimistelemaan tarvittavalla tavalla. Ja jos kyseessä on esimerkiksi kivuliaan känsän keventäminen, jalkaterapeutti myös poistaa känsän ja antaa ohjeita ihon hoitoon. Varmista, että saat ammattilaiselta kaiken tarvitsemasi tiedon.

 

Yksilöllisten tukipohjallisten "huonot" puolet

 

Mielestäni oleellisin "huono" puoli yksilöllisissä tukipohjallisissa on se, että ne useasti laiskistavat jalkaa. Jalka lepää pohjallisen päällä kauniissa asennossa tuettuna. Toiminnalliset harjoitteet siis aina osaksi pohjallisterapiaa! Haluammehan vahvistaa jalkoja ja saada ne itsenäisesti toimimaan mahdollisimman hyvin. Tavoitteena useimmiten on päästä pohjallisista myös eroon.

 

Yleispäteviä harjoitteita löydät instagram tilini kohokohdista.

 

Pohjallisissa voidaan myös mennä metsään mikäli alaraajatutkimuksia ja pohjallistarvearvioita ei ole tehty riittävän perusteellisesti. Toki yksi tietty ratkaisu pohjallisissa juuri sinun kohdallasikaan ei ole aina absoluuttinen totuus. Toinen ammattilainen voi tehdä hieman toisenlaisia ratkaisuja kuin toinen ja silti voidaan päästä ihan yhtä hyvään lopputulokseen.

 

Yksilöllisillä tukipohjallisilla tulisi aina olla sopivuus takuu. Pohjallisten valmistaja määrittelee takuu ajan. 

 

Kontrolloi tukipohjallistarvetta | Pohjalliset eivät ole ikuiset

 

Yllä sanottuun perustuen suosittelen vahvasti kontrolloimaan tukipohjallistarvetta n. vuoden välein. Pohjalliskontrollissa pohjallisten toimivuutta varmistetaan. Tukipohjalliset eivät ole ikuiset, vaikka samoilla voi helposti kulkea vaikka kolmekin vuotta. Jalan rakenne ja asento voi kuitenkin muuttua vuosien mittaan. Erityisesti nuorten kohdalla asiaa on syytä kontrolloida säännölliseti, jottei mennä ojasta allikkoon. Ajan pohjalliskontrolliin varaat täältä.

 

 

 

 

 

 

 

KUVAT:

Difference between 2D and 3D Shapes (with Comparison Chart and Example) - Tech Differences