Haglundin kantapää

by Hanne Saarinen

in

Oletko koskaan kuullut Haglundin kantapäästä? Haglundin kantapää on kantaluun takaosaan, akillesjänteen kiinnityskohtaan tai siitä hieman ulospäin kasvava luukasvama. Kantaluuhun siis kasvaa ylimääräistä luukudosta. Luukasvama syntyy hankauksen vaikutuksesta. Kantaluun muoto ja asento vaikuttavat hankauksen syntymiseen. Kun kantaluu on matala, se on kallistunut taaksepäin tai on muodoltaan kulmikas, syntyy hankausta, joka aiheuttaa luun liikakasvua. Myös tietyt jalkaterän virheasennot (esim. jäykkä plantaarifleksoitunut I-säde) voivat aiheuttaa hankausta kantapäähän ja provosoida siten Haglundin kantapään muodostumista. (Saarikoski ym. 2010, 312; Liukkonen & Saarikoski 2004, 581.)

Kuva: Haglundin kantapää. iStock

Haglundin kantapään oireet ja diagnoosi

Haglundin kantapää saa aikaan kantapään ihon rikkoutumista ja arpeutumista. Oireena on kantapään kipeytymistä sekä hankaluuksia löytää hyvin istuvia kenkiä. Usein ilmenee myös limapussin tulehduksia akillesjänteen alla tai päällä. Lisäoireina, erityisesti nuorilla naisilla, voi ilmetä kylmänkyhmyjä. Haglundin kantapään tunnistaa kantapään kulmikkuudesta, ihomuutoksista sekä kipuoireista. Limapussin tulehdukseen liittyy myös alueen turvotus ja punoitus. (Saarikoski ym. 2010, 312; Liukkonen & Saarikoski 2004, 581.) Diagnoosi voidaan varmistaa röntgenkuvalla.

Kuva: Limapussin tulehdus. Sportinjuryclinic.

Haglundin kantapään hoito ja jalkaterapian keinot

Ensisijaisesti on tietysti estettävä kantapäähän kohdistuva hankaus. Kevennyksenä voidaan käyttää esimerkiksi suoraan iholle liimattavia huopakevennyksiä tai kenkiin laitettavia pehmentäviä kantakuppeja. Kevennyshuopaa ja kantakuppeja saa ostettua apteekeista ja jalkaterapeuteilta. Mikäli ongelman taustalla on jalkaterän toimintapoikkeama, on tukipohjallisista hyötyä. Yleistä asiaa tukipohjallisista voit lukea lisää täältä.

Akuuttivaiheessa kiinnitetään huomio kenkiin. Kannasta avonaiset, kantaremmittömät kengät ovat tässä tapauksessa paras vaihtoehto. Kenkien valinnassa on syytä kiinnittää huomiota kantakapin korkeuteen ja kuperuuteen. Kantapään alle laitettavasta pehmeästä kantalapusta saattaa joissain kengissä olla hyötyä, sillä sen avulla kantapää nousee kantakapin hankausta aiheuttavan kohdan yläpuolelle. (Saarikoski ym. 2010, 312-313.) Jalkineista löytyy blogistani useampikin kirjoitus, pääset lukemaan niitä tästä.

Mikäli konservatiiviset hoitokeinot eivät tuo helpotusta, hoidetaan Haglundin kantapää leikkaushoidolla, jossa luukasvama tasoitetaan. Leikkaushoidon jälkeen arpea tulee hoitaa huolellisesti annettujen ohjeiden mukaan. Myös leikkaushoidon jälkeen on syytä kiinnittää kenkiin huomiota vaivan uusimisen ehkäisemiseksi.

Lähteet:

Liukkonen, I. & Saarikoski, R. 2004. Jalat ja terveys. 1. painos. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim. 

Saarikoski, R., Stolt, M. & Liukkonen I. 2010. Terveet jalat. 3. uudistettu painos. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim.

Haglund’s Syndrome – Symptoms, Causes, Treatment & Rehabilitation (sportsinjuryclinic.net)