Mortonin neurooma

by Hanne Saarinen

in

Kärsitkö päkiän alueen kivuliaasta puutumisesta, polttavasta kihelmöinnistä tai vihlovista, sähköiskumaisista tuntemuksista? Kyseessä saattaa olla Mortonin neurooma. Mortonin neurooma on päkiän alueella oleva hermopinne eli hermoon kohdistuva puristus. Tässä jutussa kerron, mistä Mortonin neurooma saattaa johtua ja miten sitä voidaan hoitaa. 

Mortonin neurooman oireet

Mortonin neurooma oireilee päkiässä vihlovana, tykyttävänä ja polttavana kipuna. Tämän lisäksi voi esiintyä pistelyä, kuumotusta ja puutumista. Tyypillisimmillään kipu paikallistuu kolmannen ja neljännen varpaan välissä. Yleisimmin mortonin neurooma vaivaa keski-ikäistä naista. Kun hermon pinnekohtaa painaa tai puristaa, tuntuu kipua ja aristusta.

Rasitus pahentaa Mortonin neurooman aiheuttamaa kipua

Rasitus saa kivun pahenemaan. Rasituksen jälkeen voi myös esiintyä Mortonin neurooman aiheuttamaa leposärkyä. Toisinaan rasituksessa kipu voi olla niin voimakasta, että puristava kenkä on pakko ottaa pois. Jalkaterän hierominen ja varpaiden venyttely auttaa silloin kipuun.

Mikä aiheuttaa Mortonin neurooman

Toistuva päkiään kohdistuva kuormitus ja varpaiden koukistaminen ovat yleisimpiä mortonin neurooman aiheuttajia. Myös jalkaterän etuosan leviäminen ja poikittaisen kaarirakenteen laskeutuminen useasti aiheuttaa Mortonin neuroomaa.

Erityisesti korkeakorkoiset ja kapeakärkiset kengän lisäävät päkiän kuormitusta. Myös liian kapeat kengät ovat pahasta, vaikkei niissä korkoa olisikaan. Huonoista kenkävalinnoista voit lukea lisää täältä

Työssä, jossa ollaan paljon kyykyssä ja päkiänivelet ääriasentoon vietyinä, päkiät rasittuvat. Myös runsas liikunta, juoksu ja hypyt altistavat Mortonin neuroomalle. Taustalla voi olla myös jalkaterän rakennetta muuttanut vamma, leikkausarpeen kasvanut sidekudos, neuropatia tai nivelrikko.

Mortonin neurooman hoito

Oleellisimpana hoitona Mortonin neuroomassa on oikeanlaiset jalkineet. Kenkien tulee olla sopivan kokoiset, leveälestiset ja matalakorkoiset. Paljasjalkakengät omaavat nämä kaikki ominaisuudet. Paljasjalkakengistä voit lukea lisää täältä. Nykyään on onneksi myös kokoajan enemmän saatavilla muitakin hyviä vaihtoehtoja jos paljasjalkakengät eivät tunnu omilta. Oikeanlaisten jalkineiden lisäksi hoidoksi usein riittää lepo, kylmähoito ja tarvittaessa tulehduskipulääke. 

Toisinaan jäykkäpohjainen kenkä, jonka pohja kaartuu kärjestä ylöspäin voi myös auttaa Mortonin neurooman oireisiin. Tällainen ns. keinukenkä osallistuu tavallista kenkää (saati paljasjalkakenkää) voimakkaammin askeleen viimeisen vaiheen eli varvastyönnön keventämiseen. Kenkä siis itsessään ikäänkuin keinauttaa jalkaa eteenpäin samalla kun varpaiden tyvinivelet pysyvät kengän sisällä lähes paikoillaan. Pitkäaikaiseen käyttöön en keinukenkiä kuitenkaan voi suositella, sillä terveet nivelet tarvitsevat liikettä pysyäkseen kunnossa.

Jalkoja tulee siis myös liikuttaa!  Esimerkiksi jalkaterän poikittaista kaarta aktivoiva harjoite: paina varpaat suorana varpaita alustaan –  poikittainen kaari kohoaa. Lisää harjoitteita löydät instagram tilini kohokohdista. Lihasharjoitteet edistävät jalkaterän hyvän asennon ja toimintojen säilymistä.

Jalkaterapian keinot Mortonin neurooman hoidossa

Jalkaterapeutilta saat ns. kädestä pitäen ohjauksen jalkaterän lihasharjoitteiden tekemiseen. Lisäksi jalkaterapeutti voi valmistaa pikapohjalliset tai yksilölliset tukipohjalliset ohjaamaan jalkaterän ja alaraajan toimintaa. Joissakin tapauksissa myös yksilöllisistä varvasortooseista on apua.

Mortonin neurooman hoidossa pohjallisissa oleellisinta on poikittaisen kaaren tuenta. Erityisesti silloin kun kyseessä on laskeutunut ja levinnyt päkiä. Poikittaista kaarta tuetaan ns. päkiäpelotilla. Päkiäpelotti on poikittaisen kaaren kohdalle, päkiän alle, tyvinivelten taakse tuleva kohote. Sen avulla poikittainen kaari saadaan keinotekoisesti kohoamaan ja se antaa hermopinteelle tilaa. Yksilöllinen tukipohjallinen on omasta mielestäni aina paras vaihtoehto. Irrallinen, kengän omaan pohjalliseen kiinnitettävä päkiäpelotti on usein myös täysin riittävä, ja huomattavasti edullisempi vaihtoehto. Jalkaterapeutti laittaa, tai vähintään opastaa laittamaan päkiäpelotin juuri oikeaan kohtaan. Myös monissa valmispohjallisissa poikittaisen kaaren tuenta on otettu huomioon.

Kuva: Päkiäpelotti.

Suosittelen keskustelemaan jalkaterapeutin kanssa mikä on juuri Sinulle paras ja järkevin vaihtoehto. Ajan jalkaterapiaan varaat täältä

Mikäli oireet eivät helpota yllä mainitulla hoidolla, on myös leikkaushoito mahdollinen.

Lähteet:

Mortonin neurooman hoito – Terveyskirjasto