Sisäänkasvanut kynsi

by Hanne Saarinen

in

Sisäänkasvaneella kynnellä tarkoitetaan sitä, kun kynsi syystä tai toisesta painautuu reunasta ihon sisään. Kipua voi aiheutua, vaikkei iho menisikään rikki, mutta useimmiten kynsi rikkoo ihon ja aiheuttaa jopa märkivän tulehduksen. Sisäänkasvanut kynsi voi olla hyvinkin kipeä.

Sisäänkasvaneen kynnen voi aiheuttaa 

  • vahingoittunut kynsi
  • väärin leikatut kynnet
  • liian pitkät/lyhyet kynnet
  • liian pienet kengät tai sukat
  • kynsilevyn ja kynsivallin koon epäsuhtaisuus (ominaisuus)
  • ohut kynsilevy (terävät reunat)
  • kynnen kupertuminen
  • huono jalkahygienia, lian kertyminen kynsiuurteisiin
  • kynnen reunan kaivelu
  • kynsisieni

Syitä on siis monia. Ja kynsi voi olla vaan liian leveä tai kaareva ja sisäänkasvaminen voi olla ns. epämiellyttävä synnynnäinen ominaisuus. Perinnöllisillä tekijöillä saattaa myös olla vaikutusta. Alla olevassa kuvassa näkyy hyvin kynsipiikki, joka on rikkonut ihon ja aiheuttanut tulehduksen.

Sisäänkasvaneen kynnen oireet

Kynnen alkaessa kasvaa sisäänpäin, kynnen viereinen iho alkaa punoittamaan ja kipeytymään. Tilanteen pitkittyessä kynnenvieruskudos voi kasvaa kynnen päälle. Jos iho pääsee tulehtumaan, alue voi olla hyvinkin kosketusarka ja saattaa märkiä, kuten alla olevista kuvista kolmannessa. Vaiva on yleisin isovarpaassa ja koko varvas voi olla turvonnut.

Kuvat: Erilaisia sisäänkasvaneita kynsiä. Hanne Saarinen.

Sisäänkasvaneen kynnen hoito

Jos olet perusterve, voit yrittää hoitaa sisäänkasvanutta kynttä itse. Mutta jos vähänkin epäröit tai kynsi on hyvin kivulias, tai sinulla on esim. diabetes, käänny jalkaterapeutin puoleen.

Sisäänkasvaneen kynnen omahoito

Ensioireiden ilmaannuttua sisäänkasvaneen kynnen kulma olisi tärkeä saada paljastettua. Jotta kynttä olisi helpompi käsitellä, kannattaa kynttä pehmittää lämpimällä jalkakylvyllä 5-10 minuuttia. Kylvyn jälkeen voi sisäänkasvaneen kynnen kulman alle laittaa vahvassa desinfiointiaineessa (esim. neoamisept) kastellun pumpulitupon päiväksi tai pariksi, jotta kynsi ei pääse kasvamaan syvemmälle kynnenvieruskudokseen. Päivittäinen jalkakylpy ja antiseptinen voide pitäisi auttaa ja rauhoittaa tilannetta viikon sisällä.  Kenkien on myös syytä olla riittävän tilavat. Jos kynsi on kasvanut sisään siitä reunasta, joka painaa muita varpaita kohti, kannattaa varpaiden väliin laittaa silikoninen varpaiden erottaja, jolloin ulkoinen paine kynnen reunasta poistuu.

Kuva: Erilaisia varpaiden erottajia. Hanne Saarinen.

Jalkaterapeutin keinot sisäänkasvaneen kynnen hoidossa

Jos omahoito ei ole viikossa tuonut helpotusta, on syytä hakeutua jalkaterapeutin vastaanotolle. Ajan vastaanotolleni varaat kätevästi täältä. Jalkaterapeutilla on keinoja helpottaa sisäänkasvaneen kynnen tilannetta monella eri tavalla, tilanteesta riippuen. Jalkaterapeutti voi hioa paksuuntunutta kynttä ohuemmaksi, jolloin kynsi saa lisää joustoa. Kynnen reunan alle, kynnen ja ihon väliin laitetaan myös eriste eli joko capoline-vanu tai sorbact (alla kolmannessa kuvassa).

Kuvat: 1. lähtotilanne. 2. Kynsi ohennettu ja lyhennetty. 3. Eriste kynnen kulman alla. Hanne Saarinen.

Kynteen kohdistunutta painetta pystyy helpottamaan leikkaamalla kynnen kärkeen loven tai asettamalla yksilöllisen varvasortoosin varpaiden väliin. Lue lisää silikoniortooseista täältä.

Vaikeammissa tapauksissa kynnen tilannetta helpotetaan kaventamalla kynttä ja poistamalla kovettunutta kynnenvieruskudosta. Jalkaterapeutti voi ohjata kynnen kasvua kynteen asennettavan oikaisija avulla, joka nostaa kynnen reunoja kynnenvieruskudoksesta estäen kynnen sisäänkasvua. Oikaisijoita on nykyään monenlaisia. Minulla on käytössä ”podofix” oikaisu sekä ”BlueLight” oikaisu. Podofix soveltuu akuuttiin tilanteeseen, BlueLightin kanssa ohjataan kynttä kasvamaan suorempana kynnen tyvestä lähtien.

Kuva: Podofix oikaisija kynnellä.

Kuva: BlueLight oikaisija kynnellä. Kuvissa näkyy kahden kuukauden muutos kynnessä. Hanne Saarinen