Turvotus jaloissa | Syitä ja hoitokeinoja jalkojen turvotukseen

by Hanne Saarinen

in

Turvotus syntyy, kun kudoksissa solujen välitilaan kertyy nestettä. Nesteen kertymisen syynä voi olla:

  • verisuonten ja kudosten paineolosuhteiden muutos
  • kudosvaurio
  • hormonaaliset tekijät
  • yleissairaus.

Laskimoiden vajaatoiminnasta johtuva turvotus

On olemassa kolmenlaisia verisuonia: laskimoita, valtimoita ja hiussuonia. Hyvin tavallista jaloissa on laskimoiden vajaatoiminnasta johtuva turvotus. Se syntyy, kun laskimoverenkierto hidastuu. Laskimoverenkierron hidastuttua paine laskimoissa kohoaa ja nestettä tihkuu hiussuonista kudoksiin. Tästä siis johtuu turvotus.

Laskimoiden vajaatoiminnasta johtuva turvotus yleensä lisääntyy päivän mittaan. Yleensä turvotus on pahimmillaan iltaisin. Usein turvotukseen liittyy kipua, kiristävää tunnetta ja kutinaa. Laskimoiden vajaatoiminnasta johtuva turvotus tyypillisesti vähenee yön aikana makuulla ollessa. Silloin veren takaisin virtaus ei ole niin voimakasta.

Laskimoläppien heikkenemisestä suonikohjuja

Laskimoissa on läppiä, jotka säätelevät veren takaisinvirtausta. Laskimoiden toiminta häiriintyy tavallisesti, kun laskimoläpät heikkenevät. Tämä aiheuttaa laskimosuonten laajenemista eli suonikohjuja. Kts. havainnollistava kuva alta.

Piirroskuva toimivasta ja vajaatoiminnaisesta laskimosuonesta.

Kuva: iStock

Muita syitä jalkojen turvotukseen

Jalkojen turvotukseen voi  olla useita muitakin syitä. Vaikka laskimot olisivat täysin kunnossa, voi lievää turvotusta jalkoihin silti syntyä. Seisominen pitkään tai istuminen pitkään polvet koukussa aiheuttavat myös turvotusta.

Tulehdus | Vamma | Sydämen vajaatoiminta | Lääkkeet | Sairaudet

Myös paikallinen tulehdus tai vamma aiheuttaa ko. alueelle turvotusta. Tulehduksen yhteydessä tähän liittyy myös punoitusta ja kuumotusta.

Jalkaterät, joista toinen on tapaturman vuoksi turvonnut. Haava jalkaterän päällä.

Kuva: Tapaturman aiheuttaman vaurion aikaansaama turvotus ja paranemiseen liittyvä tulehdusreaktio ja turvotus toisessa jalassa. Hanne Saarinen

Sydämen vajaatoiminta voi aiheuttaa laskimopaineen nousua ja siten myös jalkojen turvotusta. Äkillinen toisen jalan turpoaminen voi olla merkki laskimoveritulpasta. Silloin on kiireellisesti hakeuduttava lääkäriin, mieluusti jo saman vuorokauden sisällä.

Myös jotkin lääkeaineet voivat aiheuttaa turvotusta. Esimerkiksi verenpaineen hoitoon käytettävät kalsiumkanavan salpaajat saattavat joillekin aiheuttaa nilkkojen turvotusta.

Jonkin sairauden tai hoidon vuoksi myös imusuonet ja/tai imusolmukkeet voivat olla tuhoutuneet. Tuhoutuneet imusuonet ja imusolmukkeet altistavat turvotukselle.

Jalat, toinen turvonnut. Lymfaturvotus lantion alueen syövän hoidon jälkeen

Kuva: Lymfaturvotus lantion alueen syövän hoidon jälkeen (Duodecimin kuvatietokanta, Sirpa Asko-Seljavaara 20.4.2004). Aikakauskirja Duodecim. https://www.duodecimlehti.fi/duo16317

Turvotuksen ehkäisy ja hoito

Turvotuksen ehkäisyyn ja hoitoon löytyy keinoja. Ylipainon vähentäminen ja liikunnan lisääminen (pohjepumppu!) on tärkeää alaraajojen laskimoiden vajaatoiminnasta johtuvan turvotuksen ehkäisyssä. Pitkäaikaista seisomista kannattaa välttää. Jalkoja kannattaa myös lepuuttaa vaaka- tai lievässä kohoasennossa. Nosta istuessa jalka esimerkiksi tuolille tyynyjen päälle. Samalla voit tehdä nilkalla pumppaavaa liikettä, joka vilkastuttaa verenkiertoa.

Liike on lääke turvotuksessakin | Tukisukat tukena turvotuksen hoidossa

Tuttu sanonta ”Liike on lääke” pätee turvotuksessakin. Kaikki liikunta on hyödyksi turvotuksen hoidossa. Lihasten käyttö tehostaa elimistön nestekiertoa. Erityisesti vesiliikunta on hyväksi, sillä vesi aiheuttaa ulkoista painetta, joka helpottaa turvotusta. Kompressiota (eli painetta) ehkäisemään ja hoitamaan turvotusta saadaan myös tukisukista. Tukisukkia tulisi käyttää myös liikunnan aikana.

Kevyet ns. lentosukat voivat helpottaa oireita lievimmissä tapauksissa. Lentosukkia löytyy hyvin varustelluista kaupoista, verkkokaupoista sekä jalka-, fysio- ja lymfaterapeuteilta.Tukisukkia myös teetetään yksilöllisten mittojen mukaan. Niitä käytetään vaikeiden laskimo- ja imusuonivaurioiden hoidossa. Yksilöllisten mittojen mukaan teetettyjä tukisukkia saat tilattua joiltakin jalka-, fysio- ja lymfaterapeuteilta.

Mustat polveen asti ylettyvät tukitukat jaloissa.

Kuva: Therafirm tukisukat. Mills – verkkokauppa.

Turvotuksen ennaltaehkäisyyn ja hoitoon käytetään myös lymfaterapeutin suorittamaa lymfahierontaa. Kinesioteipillä voidaan tehdä ns. lymfateippauksia. Fysio-, lymfa- sekä jalkaterapeuteilla on myös erilaisia fysikaalisia hoitomenetelmiä, kuten LymphaTouch.

Vaalanpunainan mustekalamuotoinen lymfateippaus reidessä. Siniset shortsit.

Kuva: Reiden lymfateippaus. Hanne Saarinen

LÄHTEET:

Saarelma, O. Turvotus 2021. Lääkärikirja Duodecim. Saatavissa: https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00338 [viitattu 9.11.2022].

Saarikoski, R. Tukisukat. Terveet jalat 2016. Terveyskirjasto Duodecim. Saatavissa: https://www.terveyskirjasto.fi/tju00259/tukisukat [viitattu 9.11.2022].

Saarelma, O. Suonikohjut 2022. Lääkärikirja Duodecim. Saatavissa: https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00331/suonikohjut [viitattu 9.11.2022].

Liikunta turvotuksen hoidossa s.a. Kuntoutumistalo. Terveyskylä. Saatavissa: https://www.terveyskyla.fi/kuntoutumistalo/kuntoutujalle/ihon-ongelmat/turvotuksen-hoito-opas/turvotuksen-itsehoito/liikunta-turvotuksen-hoidossa [viitattu 9.11.2022].

Hoitoalueet. Lymphatouch. Saatavissa: https://www.lymphatouch.com/fi/hoitoalueet [viitattu 9.11.2022].

Kuvat:

Alaraajaturvotus (duodecimlehti.fi)

Therafirm Tukisukat – Mills verkkokauppa