Olen ilokseni saanut huomata, että vanhemmat ovat jatkuvasti enenevissä määrin valveutuneet lastensa jalkojen luonnollisen ja terveen kasvun tukemisessa. Lapsen jalkojen kasvussa ja kehityksessä on kuitenkin vaiheita, jotka saavat monet asiaan sen syvemmin perehtymättömät hämilleen. Tässä jutussa kerron ns. normaalista lapsen jalan kasvusta ja kehityksestä.
Vauvoilla on lättäjalat
Syntymähetkellä lapsen alaraajoissa on ns. länkisääret, jotka häviävät noin toiseen ikävuoteen mennessä. Aivan pienillä vauvoilla on myös luonnostaan lättäjalat ja pulleat jalkaterät. Kun lapsi aloittaa kävelyn keskimäärin 9-18 kuukauden iässä, on askellus leveä eivätkä jalkaterän kaarirakenteet erotu selkeästi. Tämä on täysin normaalia. Syitä lasten lättäjalkaisuuteen ovat suuri rasvakudoksen määrä, rasvapatja, sekä kehittymättömät luut ja lihakset.
Vauvan alaraajojen ja motoriikan kehitys | Kosketus auttaa vauvaa tunnistamaan raajansa
Vauvan alaraajojen ja motoriikan kehitystä voi ja tulee kuitenkin tukea ja se on osa päivittäistä hoitoa. Kosketus on keskeinen osa vauvan perustarpeita. Kosketus auttaa vauvaa tunnistamaan raajansa ja hallitsemaan liikkeitään. Vatsallaan makuuttaminen vahvistaa monipuolisesti vauvan lihaksistoa. Kun lapsi lähtee ryömimään, on paljain jaloin ryömiminen joustavaa. Jos lapsella taas on kengät jalassa ryömiessään takaperin, painavat kengät jalkaterän ja säärien rakenteita. Vauvaikäinen ei tarvitse siis kenkiä yhtään mihinkään ja niistä on ennemminkin suurta haittaa kuin pienintäkään hyötyä.
Kävelyn oppiminen on hermostojuttuja
Hermoston kehitys määrää etenemistahdin. Sitä ei voi eikä kannatakaan sen kummemmin kiirehtiä. Kun aivojen kehitys on edennyt riittävälle tasolle, lapsi oppii kävelemään. Erinäiset keinotekoiset kävelylaitteet eivät edistä kävelemään oppimista vaan voivat jopa haitata sitä. Myös kengät ja jopa liian pienet ja puristavat sukat estävät jalkaterien ja varpaiden normaaleja toimintoja ja sitä kautta liikkeitten ja lihastoimintojen kehittymistä.
Niin sanottu hyppykiikku on ehkä paikka, jossa lapsi viihtyy ja helpottaa siten lapsen hoitoa, mutta liikaa käytettynä siitä on jopa haittaa. Hyppykiikussa varpaat ulottuvat lattiaan ja nilkka on ojennuksessa. Kun nilkka kävellessä tulisi koukistua, lapsen voi olla vaikea opetella kävelemään rullaamalla jalkaterällä. Näin hyppykiikku altistaa varvaskävelylle.
Kuva: Lapsi hyppykiikussa. Stockmann.com
Kävely kiihdyttää kehitystä
Kun lapsi oppii kävelemään, myös jalkaterän rakenteiden kehitys kiihtyy. Jalkaterien pituuskasvu on nopeinta ensimmäisten ikävuosien aikana. 3-4 vuotiaana kasvua voi hyvin olla 20 mm vuodessa. Sukkien ja jalkineiden koko on siis syytä tarkistaa useasti.
Jalkaterän pitkittäisen sisäkaaren kohdalla on rasvapatja 2-5 ikävuoteen asti. Jalkapohja sisäreunan ei siis edes kuulu lapsella nousta alustasta. Lapsen jalan lihakset ja nivelet ovat löysät, mutta jalan kaarirakenteet kyllä kehittyvät ja vahvistuvat. Vasta kouluikäisen lapsen lättäjalkaisuutta kannattaa huomioida. Rakenteellisesta ja toiminnallisestä lättäjalasta voit lukea lisää täältä (TULOSSA).
Länkisääret ja pihtipolvet osa normaalia kehitystä
Taaperon kasvaessa länkisäärisyys alkaa pikkuhiljaa pienentyä ja muuttua pihtipolvisuudeksi. Pihtipolvet ovat suurimmillaan 3,5-4 vuotiaana. Kouluikään mennessä polvien kulma alkaa taas olla sama kuin aikuisilla. Monet lapset kävelevät jalkaterät osoittaen sisäänpäin. Tämä tapa häviää tyypillisesti 6-11 ikävuoteen mennessä. Myös polvien yliojentuminen liittyy yleensä leikki-ikään. Noin 5-6 vuotiaana nivelsiteet vahvistuvat ja yliojennuskin pienenee tai poistuu kokonaan.
Kuva: Länkisääret ja pihtipolvet. Canva.
Kasvu päättyy – luutuminen jatkuu
Vaikka jalkaterän kasvu päättyykin noin 14-16 vuotiaana, luiden luutuminen jatkuu. Luutuminen jatkuu noin 18-20 -vuotiaaksi asti. Tämä on erittäin tärkeä pitää mielessä. Liian pieniä kenkiä tai jopa liian pieniä sukkia käytettäessä jalkaterät ja varpaat, joiden luutuminen on vielä kesken, muovautuvat helposti huonoon asentoon. Nuorten jalkinevalinnoilla on siis aikuisuutta ajatellen valtava vaikutus. Jalkineasioista voit lukea lisää täältä.
Lähteet:
Saarikoski, R. 2016. Lapsen alaraajojen ja motoriikan kehityksen tukeminen – Terveyskirjasto
Kasvu- ja käyntivara lapsen ja nuoren kengässä – Terveyskirjasto