Kynsisieni | Kynsisilsa

by Hanne Saarinen

in

Olet varmastikin kuullut viheliäisestä vaivasta nimeltä kynsisieni. Kynsisientä voi olla sekä sormien että varpaiden kynsissä. Uskallan väittää, että varpaissa se on huomattavasti yleisempää. Tässä jutussa keskityn varpaiden kynsissä esiintyvään kynsisilsaan. 

Kyseessä on melko yleinen vaiva. Arviolta joka kymmenes aikuinen sairastaa kynsisieni-infektiota (Airola 2022). Kynsisieni-infektio on kynnen alla kynsipatjassa. Sieltä käsin se aiheuttaa kynteen ikäviä muutoksia. Millaisia ja miten niitä hoidetaan? Jatka lukemista ja ota selvää.

Kynsisienen oireet

Sieni-infektio kynnellä haurastuttaa kynttä, tekee kynteen värimuutoksia, paksuunnuttaa ja samalla hapertaa kynttä. Myös syystä tai toisesta aiheutuva kynsien paksuuntuminen, tapaturmaisesti vaurioitunut kynsi tai psoriasis kynnellä voivat erehdyttävästi muistuttaa kynsisientä. Kynsien paksuuntumisesta voit lukea lisää täältä. Tyypillisesti sieninen kynsi on oranssinkeltainen. Kun kynttä ohennetaan, oranssit kohdat ovat ehjän kynsilevyn alta aivan haperot. 

Useimmiten kynsisieni on vain ”esteettinen haitta”. Se siis ei juuri aiheuta kipua tai muuta tuntemuksia. Kynnet voivat kuitenkin sienen ansiosta paksuuntua melko paljonkin. Silloin kynsi saattaa painaa ahtaassa kengässä ja sitä kautta aiheuttaa epämukavia tuntemuksia. Kynsisienen aiheuttamat epämuodostumat kynnessä voivat myös aiheuttaa kynnen sisään kasvamista. Siitä voit lukea lisää täältä.

Kynsisieni on diabeetikolle riski jalkahaavan muodostumiseen

Erityisesti diabeetikolle paksuuntunut sienikynsi on riski jalkahaavan muodostumiseen. Sienikynsi on alustaltaan epätasainen ja voi paineessa aiheuttaa haavan kynnen alle. Mikäli diabeetikolla on sensorista neuropatiaa eli jaloissa tuntohäiriöitä voi haava jäädä huomaamatta. Diabeteksesta ja jaloista voit lukea lisää täältä.

Kynsisienen hoito | Sisäistä ja ulkoista hoitoa 

Kynsisienen hoito vaatii kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Sisäisesti kynsisientä hoidetaan lääkärin määräämällä tablettilääkityksellä, joka useasti kestää kuukausia. Vaikuttava lääkeaine on yleensä joko terbinafiini ja itrakonatsoli. Kyseessä on melkoisen voimakas lääke, josta voi aiheutua haittavaikutuksia, kuten päänsärkyä, mahaoireita, ihottumaa tai lihas ja nivelkipua. Kaikille lääkettä ei edes voida antaa. Monesti lääkäri määrää, että kynneltä otetaan näyte, josta tehdään sieniviljely. Viljely kertoo onko kyseessä todella kynsisieni vai ei. Viljelyn tulos voi kuitenkin olla valheellinen, jos kynnelle on käytetty jotakin ulkoista hoitotuotteita lähiviikkoina ennen näytteenottoa.

Sisäinen lääkitys yhdistettynä ulkoiseen kynsisienen hoitoon ja säännöllisiin käynteihin jalkaterapeutin vastaanotolla on tehokkain tapa hoitaa kynsisieni.

Kynsisienen ulkoiset hoitotuotteet saavat kynnet näyttämään terveemmiltä

Uusia ulkoisia kynsisienen hoitotuotteita tuntuu tulevan markkinoille tasaiseen tahtiin uusia. Niitä löytyy apteekeista, jalkaterapeuteilta ja luontaistuotekaupoistakin. Työssäni näkemän mukaan paras ulkoinen hoitotuote on se, jota on helpoin ja yksinkertaisin käyttää. Silloin sitä tulee myös käytettyä ja tulokset ovat niin hyvät kuin ko. tuotteella voi aikaan saada. Useat ulkoiset hoitotuotteet värjäävä kynttä terveemmän näköiseksi, edistävät terveen kynnen kasvua ja tekevät kasvualustan haitallisille mikrobeille epäsuotuisaksi. Estävät tai hidastavat siis ainakin kynsisienen leviämistä. Äärettömän harvoin jos koskaan kuitenkaan olen nähnyt ulkoisen hoitotuotteen täysin parantaneen sienisiä kynsiä. Mitä aikaisemmin ulkoisen hoitotuotteen käytön aloittaa kynsisienen toteamisesta, sitä paremmat mahdollisuudet ovat.

Jo tovin on pöhisty etikan käytöstä kynsisienen hoidossa. Ihan siis ruokakaupasta saatavan väkiviinaetikan. Etikka estää mikrobien kasvua ja jos hajuhaittaa ei huomioida, on se varsin harmitonta ja taloudellista kokeilla ainakin. Vedenpitävää tutkimustulosta etikan käytöstä kynsisienen hoidossa en kuitenkaan ole löytänyt, joten tämä ”suositus” perustuu puhtaasti monien kollegoiden hyviin kokemuksiin ja mutu-tuntumaan. Joko laimennettua tai laimentamatonta etikkaa siis sipaistaan kynteen vaikkapa vesivärisiveltimellä päivittäin. Jos iho alkaa oireilla jotenkin tulee etikan käyttö välittömästi lopettaa.

Sukat ja kengät huomioitava kynsisienen hoidossa

Kynsisienestä eroon haluavan tulee myös muistaa kenkien ja sukkien hoito. Ethän halua tartuttaa itse itseäsi aina vain uudelleen. Lähinnä sellaiset kengät, joita käytetään paljain jaloin on syytä pyyhkäistä desinfiointiaineella. Apteekista ja jalkaterapeuteilta voit myös kysellä kenkien desinfiointiin tarkoitettu ainetta. Sukat tulee pestä 60 asteessa. 

Kynsisienen hoito jalkaterapeutin vastaanotolla

Minulta on muutamankin kerran kysytty: ”Voinko tulla jalkojen hoitoon kun minulla on kynsisieni”. Ja siihen aina vastaan: ”Totta kai voit tulla! Sehän on suorastaa syy tulla.” Ovat kyntesi sitten miten hurjan näköiset omasta mielestäsi tahansa, älä suotta jännitä tai häpeile. Minun luokseni voit tulla ihan minkälaisilla varpaankynsillä tahansa 🙂

Jalkaterapeutti ohentaa ja hioo kynsistä sienen ”saastuttamat” osat pois ja antaa jatko- ja itsehoito-ohjeet. Kun jalkaterapeutti on hionut sienikynnet, on sienen aktiivinen osa paljastettu. Tällöin myös ulkoiset hoitotuotteet pääsevät vaikuttamaan huomattavasti tehokkaammin. Kynsisieni todennäköisesti paksuunnuttaa kynnet taas uudestaan, vaikka sitä samalla hoidettaisiinkin niin ulkoisin kuin sisäisinkin lääkkein. Parhaat tulokset kynsisienen hoidossa saat kun yhdistät sisäisen ja ulkoisen hoidon sekä säännölliset käynnit jalkaterapeutin vastaanotolla. Ajan jalkaterapiaan varaat tästä.

Kynsisienen ennaltaehkäisy

Kynsisientä on mahdollista ennaltaehkäistä. Ennaltaehkäisy on erittäin tärkeää diabeetikoille ja heille, keillä on aiemmin ollut kynsisientä. Vaiva kun tuntuu uusivan herkästi. Kuten muidenkin infektioiden ennaltaehkäisyssä, tärkeintä on pitää oma iho ja kynnet ehjinä, puhtaina ja siisteinä. Mikäli esimerkiksi varpaanvälissä on hautumaa, kenkä aiheuttanut hiertymän (kenkäasioista voit luke lisää täältä) tai kynsivalli tulehtunut, on siinä tartuntaportti infektiolle. Kosteista ja tiiviistä varvasväleistä lähtee useammin myös jalkasilsa (eli ihon sieni-infektio) liikkeelle. Se on syytä hoitaa mitä pikimmin pois esimerkiksi apteekin itsehoitotuotteilla, jotta silsa ei leviä kynsiin. Varvasväliasiaa lisää täältä.

Kynsisienen ennaltaehkäisyssä tulee muistaa ehdottomasti henkilökohtaiset kynsienhoitovälineet. Eli sakset, leikkurit ja viilat. Myöskään sukkia ja kenkiä ei kannata lainailla. Yleisissä kosteissa tiloissa, kuten uimahalleissa tai kuntosalien suihkutiloissa, kannattaa käyttää jalkineita ja muistaa aina huolellisesi kuivata jalat pesun jälkeen.

Lähteet:

Airola 2022. Kynsisilsa (kynsisieni). Lääkärikirja Duodecim.

Suhonen & Karvonen 1998. Kynsisilsan hoito. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim.

TERBINAFIN HEXAL 2022. Lääkeopas Terveyskirjasto. Lääketietokeskus


Comments

Yksi vastaus artikkeliin “Kynsisieni | Kynsisilsa”

  1. Tuulikki Hakala avatar
    Tuulikki Hakala

    Mieheni varpaankynnet olivat pahasti kynsisienen vallassa. Luin jostakin tästä etikalla hoidosta ja niinpä joka ilta käsittelin jokaisen kynnen etikkaan kastetulla vanupuikolla. N. viiden vuoden jälkeen kaikki kynnet olivat terveet ja hyvän näköiset. Viitseliäisyyttä se vaatii, mutta väkiviinaetikka toimii toimii kyllä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *